Min pappa sa en gång något i stil med:

”Min omtanke till mig själv och vår relation är så stark att mamma kan lita fullständigt på mig. Vad andra än säger och gör kan aldrig komma emellan vår kärlek.”

Det är kraftfullt! Tillit som är så väl grundad att ingenting kan sabotera. Alla förhållanden ställs i perioder inför utmaningar. Vad gör vi då? Låter den destruktiva och skenande fantasin ta stryptag? Tidigare relationserfarenheter som förmörkar nuet? Det är så lätt hänt! Gamla röster och bilder som ropar inombords. Hur många har inte känt paniken?

Jag tänker så här: tillit är någonting som vi ger och tar emot. Det är ett val att vara tillitsfull – att behandla vår partner såsom vi själva vill behandlas. Förenklat? Nja, egentligen är det inte ett dugg komplicerat. Om vi inte är dramaskapare.

Om jag inte vill se henne/honom på en otrohetssajt, eller vilken annan relationskross som… kommer jag inte att utsätta vi för det.

Utmaningar är en oundviklig del av livet och hur vi möter dem i tvåsamheten, berättar hur horisonten kommer att gestalta sig.

Kärlek är ständigt återkommande och omtänksamma handlingar över tid. Att gång på gång visa:

”Jag finns här för dig och önskar dig alltid det bästa. Jag står pall!”

När vi har detta som vår mentala/emotionella GPS, kommer vi inte att göra sådant som bryter ned, sårar och paralyserar.

Vissa menar att det är ”orealistiskt” med två hjärtan som slår i takt….att vi inte kan lova tillit. Jag vet att vi lever in en värld som skapar narcissistprofiler och inställningen: ”romantik är för de naiva. Att livet är för kort och att det bara är att ta för sig.” Ger rent ut sagt f-n i det där, eftersom jag vet att våra attityder bygger verkligheter. Har åkt på min beskärda del av smällar, men tror du att det skall få dra mig nedåt? Tvärtom! Det gör mig ännu mer beslutsam. Följ med…

Vi behöver konfrontera cynikern som försöker tugga i sig våra drömmar. Och välja att ”komma hem” med någon som finns där för oss.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se