Mannen säger: ”Jag är ingenting utan henne. I och med skilsmässan har jag insett vilket fruktansvärt svagt självförtroende och låg självkänsla jag har. Är helt vilsen nu när jag ser hur jag helt och hållet har levt genom henne. Nu har jag ingen aning om vem jag är längre!”

När vi blir förälskade, går in i ett förhållande och upplever kärlek, känner vi oss ofta oövervinnerliga. Ja, t.o.m. odödliga! Samtidigt är vi så fruktansvärt sårbara, eftersom dörren till hjärtat står vidöppen (om vi älskar utan skyddsväst).

En kvinna berättar: ”Med honom vid min sida har jag aldrig känt mig så vacker och attraktiv. Utan honom aldrig så grå och menlös!”

Det är högst naturligt att vi känner oss ledsna, tomma och förkrossade när ett förhållande med någon som vi älskar tar slut. Men det handlar inte enbart om förlusten av någon som stått oss nära, utan känslan vi hade inför den egna personen. Den vi blev i tvåsamheten (en sund sådan) var en mer glänsande version av jaget. Separationen från de ”högre” känslorna inombords gör ont! Det är som om vi kopplats loss från en outtömlig energistation.

Det som mina tidigare förhållanden har lärt mig, är att se till att bygga en självkänsla som ingen eller inget kan ta ifrån mig. Smärtan hade den positiva bieffekten att jag tvingades konfrontera relationsmönster som förminskade mig: rädslan för att bli lämnad.

När separationsångest och oro för att inte duga, får oss att gå runt på tå för att passa in, vara ohälsosamt tjänstvilliga och ”goda” för att få kärlek, händer förr eller senare det som vi fruktar mest: vi blir lämnade! Och så kan det hålla på i relation efter relation tills vi förstår att autenticitet och självutplåning inte bör vistas i samma hus.

Den djupa känslan av att inte duga och hur vi kan utveckla självempati – webinar ikväll måndag den 6/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach