När vi klamrar oss fast vid illusionen om henne/honom, godtar och accepterar kränkande ord och handlingar av personen som vi känner oss starkt attraherade till, och förnekar inför andra och oss själva hur illa ställt det egentligen är.

Ekonomi som håller oss kvar p.g.a. den existentiella rädslan över att inte ha möjlighet till ett nytt boende. Oro för att barnen ska hamna i en dålig skolmiljö. Panik inför att vakna ensam en söndagsmorgon och känna att livet har passerat alldeles för fort. Det finns ett oändligt antal anledningar till varför vi blir kvar en en syrefattig relationsmiljö.

Vi har sänkt förväntningarna som en överlevnadsmekanism eftersom vi inte står ut med gapet mellan hur det borde vara i tvåsamheten, och hur det i realiteten är. Besvikelser över tid som får oss att sänka kraven på hur det ska vara i ett förhållande. Tillit och respekt som för länge sedan lämnat relationsscenen.

Självförtroende/självkänsla och förväntningar hänger ihop: vad anser vi oss förtjäna om självförtroendet är på minus? Om jag under lång tid levt i en toxisk miljö tillsammans med någon som inte bryr sig. En emotionell analfabet som inte är ett dugg intresserad av att lära sig språket som kommunicerar: lyhördhet, omtanke, vilja till att förändra beteenden som inte hör hemma i en tvåsamhet.

Hur ser kärlek ut i dina ögon? 

Det är en emotionell mänsklig rättighet att få känna sig trygg i ett förhållande, att få drömma och sträva utan att någon ständigt slår undan fötterna på oss. Att kunna uttrycka våra behov utan att mötas av en svärm av kritik och ifrågasättande.  

Se upp för känslorna som låser dig vid det destruktiva: ”men jag är så fruktansvärt attraherad av honom/henne! Jag kommer aldrig att kunna träffa en sådan attraktiv kvinna/man igen.”

Även du har rätten till att kunna sova gott om nätterna. Vistas med någon som vill dig väl i alla lägen. Som aldrig skulle köra med ekonomiska kränkningar, utan är delaktig i att skapa trygghet på alla plan. 

Hur ser hälsosamma förväntningar ut i dina ögon?

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar idag söndag klockan 21.00. Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach