Finns det människor som blir lätt förälskade, men som aldrig når fram till kärleken?

Tanken slog mig efter att ha mött en vän som jag inte sett på många år. Han berättade om alla dejter han varit på. Alla kortvariga förhållanden som aldrig utvecklades hela vägen.

När vi satt och pratade hoppade det plötsligt ur mig: ”Tänk om du inte vet hur man älskar någon?” Min vän lyssnade uppmärksamt och jag fortsatte: ”Med tanke på allt som du varit med om i ditt liv, kanske kärleken är alldeles för riskabel. Förälskelsen är ju säkrare.” Måste säga att han tog mina ord fantastisk bra: ”Tänk om du har rätt?”

Förälskelse är en enastående känsla som gör otroliga saker med våra hjärnor/kroppar. Flera ”lyckosubstanser” frigörs och vi känner oss oövervinnerliga. Har skrivit om detta i förälskelsejunkies.

Visste sen tidigare, att min vän brukar gå in i kortare depressiva perioder. Tror att förälskelsen var hans antidepressiva. Förälskelse i förälskelsen gav kickar.

I kärleken går vi in med hela oss själva och gör så över tid. Den vill ha en större insats från vår sida än förälskelsen, där det enbart är att go with the flow.

Förälskelsen har en bäst föredatum, vilket kärleken inte nödvändigtvis behöver ha. Vad tror du?

Michael Larsen – livscoach