Förmågan att kunna förlåta dig själv och andra är avgörande för din hälsa. Det är något du främst gör för din egen skull och för att det ger dig lugn. Det handlar som så mycket annat om timing. Du VET inom dig när det är dags att ta första steget i att förlåta.

Det är inte någon intellektuell övning som du bara läser igenom, UTAN ett inre beslut som grundar sig i en längtan efter frihet.

Här följer några steg i konsten att förlåta:

  1. Vad är det du behöver förlåta? Var tydlig och ärlig med dig själv. Erkänn sårade känslor. Du kan inte läka det du inte känner.
  2. Fatta beslutet att du vill släppa taget om det som varit och allt som malt på inom dig. KÄNN nödvändigheten av att se framåt.
  3. Du behöver inte säga till personen i fråga att du förlåter. Det är inte handlingar du förlåter, utan människan.
  4. Befria dig från förväntningar. Vi kan hoppas på förståelse från andra, men inget vi kan kräva. Det avgörande är att du förstår dig själv. Förlåtelse kan inte villkoras. Återigen: Du gör detta för din egen skull.
  5. Säg till dig själv: ”Jag förlåter dig för det som varit. Jag väljer att släppa taget och göra mig själv fri från negativa tankar och känslor.” Kärnan i det hela är att du VÄLJER att gå vidare.
  6. Hitta uppbyggande mål för dig själv. Det hjälper dig i processen. Vi är själva ansvariga för våra liv. Ingen kommer att ringa på din dörr och fråga: ”Kan jag ge dig lite lycka?”
  7. Det är en stor handling av dig att kunna förlåta. Din framtid kommer att tacka dig för ditt beslut.

Michael Larsen – livscoach