relationer och kärlek

Vi kommer till den här världen med den mänskliga rättigheten att vara älskade. Tyvärr har inte alla fått uppleva kärleken som den är i sin självklara och rena form, utan istället växt upp i kärleksfattiga miljöer där relationer är en handelsvara med budskap som: ”jag skall älska dig om… du får min uppmärksamhet om du… prestera så förtjänar du.”

I förhållanden där vi tvingas leva på diet av äkta bekräftelse är det lätt att börja bete sig klängigt och desperat, vilket är en naturlig konsekvens av emotionell svält. Det ligger i vår natur att vara kontaktsökande och om närhetslänken har dålig förbindelse känner vi oss otillräckliga, vilket äter upp självförtroendet.

När självförtroende och självkänsla rostat sönder av kärlekssnålheten börjar vi se ned på oss själva. Detta i sin tur leder till: ”jag förtjänar kanske inte mer än så här. Om inte min partner älskar mig måste det vara något fel på mig.”

En sak har jag lärt genom att en gång gjort motsatsen: BE ALDRIG OM KÄRLEK. Om den inte ges frivilligt och naturligt av någon är det dags att gå vidare. Säger något som jag sagt flera gånger: låt inte separationsångesten vara större än värdet i den egna personen. Utan respekten och vänskapen till dig själv blir du alldeles för utsatt. Välj en partner som är hel och generös i sitt kärleksgivande.

Tankar och erfarenheter?

P.S. Önskar dig en fin dag min bloggvän.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare