”Jag vet att du behöver mig!”

”Du kommer aldrig att hitta någon som mig.”

”Hur skall du klara dig ekonomiskt utan mig?”

”Vi hade kunnat ha det så fantastiskt tillsammans om du bara…”

Replikerna är många och om du är den som lämnat förhållandet, så kanske du inte helt gjort upp med skuldkänslorna över att ha behövt såra någon som stått nära. Kanske fastnar hans eller hennes meddelande någonstans i ditt sinne, inte för att du inte vet vad du vill, och beslutet att gå inte var riktigt, utan för att gamla automatiska relationsvanor spelas upp i dig. Din f.d. vet och trycker därför på dina svaga punkter.

Det är normalt hos personen som blivit lämnad, om det finns känslor kvar, att försöka hitta tillbaka. Inledningsvis. Men när det drar ut på tiden och du har markerat att du inte är intresserad av ett ni igen, och personen trots allt fortsätter att klamra sig fast, är manipulation och härskarmetoder sista desperata utvägar.

Tekniken gaslighting bygger på att få offret att tvivla på sitt eget omdöme och börja tro:

”Det är nog något är nog fel på mig!”

Målet är att du skall bli osäker på din beslutsförmåga och gå tillbaka till relationen.

En annan metod är växlande mellan förminskande av dig som person och komplimanger. Kallt, varmt, kallt, varmt…Du blir fullständigt förvirrad!

Eller:

”Jag har förändrats tack vare min terapi!” (Den som verkligen förändrats har inget behov av att skylta med det).

Det finns bara en sak som gäller med dessa personer: noll kontakt! Gå aldrig  någonsin in i förklaringar och försvarstal, därför att det dränerar dig på energi, vilket är precis vad det emotionella rovdjuret vill. Han eller hon när sig på att se dig tappa integritet. Ett försvagat du är ett lätt byte!

Om du kommer på dig själv med att gå tillbaka gång på gång – fråga dig själv:

”Vad får jag ut av detta?”

”Är det rädsla eller kärlek till mig själv som dominerar?”

”Vad är priset på mitt självvärde och jagrespekt?”

”Hur kommer jag att må den dagen då jag bryter mina automatiska och negativa relationsbeteenden?”

Emellanåt behöver vi gå emot våra instinktiva känslor och istället lyssna på klarheten i bröstkorgen, även om det inte alltid är den lätta vägen att gå.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se