Om vi förstod kraften i ord så skulle vi använda dem med betydligt större varsamhet. Dagligen får jag höra hjärtskärande berättelser om hur meningar sänkt människor till platser de aldrig någonsin trodde de skulle hamna på.

Ett uttalat ord är oåterkalleligt och kan sätta sig i en människas själ för resten av livet.

Det finns ett syndrom som jag ser i självhjälpens tidevarv, det klassiska: ”var och en får ta ansvar för sina känslor! Jag var bara ärlig och rak! Vi måste lära oss att inte ta saker personligt.” (Ärlighet utan empati syndromet).

Några strävar efter immunitet mot yttre påverkan och förväntar sig därför detsamma av t.ex. en partner. Avståndet mellan att vara avskild och avstängd är bara några millimeter (i hjärnan)!  Sund avskildhet och att vara centrerad på riktigt i kombination med medkänsla är stort.

”Sanningar” blir ofta vapnet i handen på den med emotionellt nedsatt finstämdhet.

Särskilt hårt blir det då vi känner partnern väl och vet var hennes eller hans sårbara punkter ligger; och att då trycka till just där får ödesdigra konsekvenser. När vi sysslar med att ge oss på den andres emotionella trauman (vilket vi alla har i olika former) så har vi korsat en röd linje.

Ha som mål (även om de flesta av oss emellanåt faller vägen) att tala med uppmuntran, värdighet, värme och integritet. Du kommer att bli ihågkommen för ditt vänliga sätt i hjärtana hos dem du mötte. Angrip aldrig någonsin en medmänniskas personlighet! Det är en attack på henens eller hans varande!

Det som är livsviktigt för en relation är generositet: hur uppmuntrar du din partner? Hur kommunicerar du när det finns sådant som gör dig besviken? I vilken form kommer det som du vill ha sagt ut?

Varken du eller jag vet hur många timmar vi har här på jorden, så frågan blir: hur vill jag att de som jag har nära i mitt liv ska känna i mitt sällskap?

Hur kommer jag vidare när förhållandet har tagit slut? Webinar torsdag den 23 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach