“The cruelest lies are often told in silence.” — Robert Louis Stevenson

”Vi behöver prata! Jag har någonting att berätta…”

Några meddelande som plingar till i partnerns mobil sent en fredagskväll…en konstig stämning: ”en kollega som inte mår så bra…” Du får en konstig känsla i kroppen och bara VET.

För många känns det som om hjärtat ska stanna, och världen rasar samman när de får veta att partnern har varit erotiskt intim med någon annan. Otrohet slår fruktansvärt hårt och är betydligt vanligare än vi kan föreställa oss.

Vi skuldbeläggs av partnern och/eller oss själva. ”Du såg ju aldrig mig! Det had inte hänt om…”

”Jag är inte lika attraktiv längre. Hur kunde jag missa signalerna?”

Det ligger i mångas natur att förneka eller rejält förminska och rationalisera sitt eget bekräftelsebehov, vilket gör det ännu kraftfullare eftersom det då kommer att verka i det fördolda – vårt undermedvetna. När vi rör oss under ”radarn” förstärks våra mönster. Istället behöver vi lyfta fram delar i våra psyken som vi inte vill kännas vid. När de får vistas i dagsljuset avdramatiseras de oftast. Vi blir inte lika beroende av ”det förbjudna äventyret.”

Glappet mellan ord och handling ställer till det i våra relationer! Beteende kolliderar med handling.

Frågar du etthundra personer om vad de värderar högst i ett förhållande, så säger nittio procent: ”tillit och trygghet.” Och ändå är motsatsen så oerhört vanlig!

En otrohetsaffär skapar inte bara en fraktur inom det sexuella området utan på förhållandet i stort. Självbilden tar stryk:

”Varför valde hon/han att vara nära en annan person. Vad är det som jag saknar? Hur ska jag någonsin kunna lita på henne/honom igen?”

Om det över huvud taget ska kunna gå att komma över en otrohet och hitta tillbaka till varandra, är det helt avgörande att den som har ”vistats” utanför relation, gör jobbet att verkligen försöker förstå vilken skada hon eller han har åsamkat partnern. Och respekterar hennes/hans känslouttryck kring det som har hänt.

Känslor måste få tillåtas att komma upp till ytan. Och det måste finnas en mottagare för det som behöver ältas – en empatisk lyssnare. Att skuldbelägga den som har varit utsatt för en otrohet är förödande. Känslor av misstro, ilska, sorg…kan ebba ut när de har fått uttryckas.

En betydligt djupare form av empati behöver utvecklas i relationen. Om ni inte har pratat med varandra på riktigt förut, så är det dags nu. Då, och först då finns möjligheten att hitta tillbaka till varandra, och relationen kan bli mer genuin och intim på alla plan.

En otrohet – hur paradoxalt det en kan låta, kan föra ett par närmare varandra. Om en öppen kommunikation tillåts. Vi behöver hitta både tryggheten och äventyret mellan varandra. Två krafter som dansar behagligt med varandra.

Att skydda ditt barn mot narcissism – webinar söndagen den 25/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Behöver du/ni prata med någon? Kontakta mig så har du/ni en telefonkonsultation inom 24 timmar. Jag nås på 0761 81 48 88 eller maila michael@separation.se

Michael Larsen – relationscoach