Pain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min värld är mer nyanserad idag än vad den var för bara några år sedan. Tidigare hade jag besvarat frågan om det går att vara vän och träffa sitt ex med ett klart ”nej!” Anledningen till detta var att jag var övertygad om att det alltid skulle finnas en laddning mellan f.d. par. Åtminstone från någon av parterna.

Nu när jag skriver om ämnet var det nog även min romantiska del som inte ville att det skulle gå att vara vän med en f.d. Det skulle vara tårar och smärta – sen aldrig mer. Det kändes mer definitivt och ”vackert” så.

Idag är mitt svar – det beror på. Så som jag tänker handlar det om motiv och temperatur på känslor. Låt oss säga att båda en gång var rörande överrens om att avsluta förhållandet och attraktionen var borta. Då kan ett vänskapsförhållande fungera hur bra som helst. Båda behöver vara emotionellt klara med varandra och respektera de nya gränserna. Jämlik styrka.

Det går inte att vara vän med ett ex om:

– Det finns romantiska känslor kvar hos en av parterna där hon eller han hoppas på att det skall bli som det en gång var.

– Om den som avslutat förhållandet tar kontakt och vill umgås enbart för att slippa känna sig ensam. Någon där tills ”den rätta” dyker upp.

– Om någon av parterna träffat en ny. Jag tillhör i alla fall inte dem som skulle tycka det var roligt om kvinnan vid min sida umgicks med sin f.d. (jag är lite old school där).

– Det finns ouppklarat bagage.

Hur ser du på det? Går det att vara vän med sin f.d.?

Michael Larsen – livscoach