När vi inom djupet av den egna personen inser att sättet på vilket vi tilltalar andra, röstläget, ögonen, hur vi kommunicerar via meddelanden, kroppsspråket och kontinuiteten av våra handlingar, lär andra hur de ska bemöta oss. Handling, inte fina intentioner leder till förändring.

Alltför ofta säger vi en sak med ord, men visar någonting helt annat genom våra beteenden.

Vi vill vara älskade av en partner, men visar inte vår egen person omtanke och kärlek. Förnuftet säger att vi inte godtar otrohet, olika former av härskarmetoder, kränkande kommentarer, missbruk, porrsurfande etc. Men på ett känslomässigt plan reagerar vi med ilska, ledsenhet, tydliga markeringar, försök till samtal, strävan efter att bli förstådda och uttalanden: ”aldrig mer!” Men känslor som står i kontrast till förnuftet säger: ”varsågod! Jag kommer inte att hålla hela vägen!”

Vi retirerar från våra grundvärderingar eftersom ängslan för ensamhet, ångest, skuldbeläggande av oss själva väger tyngst.

Jag lärde mig genom mina nederlag! Att inte ständigt reagera på ångest för att bli övergiven. Jag insåg att ensamhet inte dödar! Den självutplånande anpassningen tuggar i sig vårt självvärde och vi undrar varför andra beter sig som de gör mot oss. Vem ger du tillträde till ditt heliga rum? Vem får vistas i dina inre salar?

Ta inte på dig rollen som kronisk krishanterare, kurator och emotionell stötdämpare åt en partner med narcissistiska drag, missbrukare och slav under sina impulser.

Alla människor kan hamna i svackor, drabbas av psykisk ohälsa och förlora fotfästet. Det är mänskligt! Men när vi ständig ”hamnar” i rollen som livräddare åt personen som inte vill se, lyssna, förstår behovet och gör sitt yttersta för att förändra destruktiva mönster, är det dags att börja se på det egna beteendet.

Varför släpper vi in personer innanför våra gränser som inte bryr sig ett dugg om vårt välmående? Som hånler åt vår generositet och trampar på hjärtat som öppnat sig.

Vare sig vi vill det eller inte, så är vi delaktiga! Vi har getts en fri vilja och om den har kidnappats av den alltför stora anpassningen, behöver vi ta all den hjälp som finns att tillgå för att bli fria. Bara det att du tar dig tiden att läsa dessa rader, är ett steg på vägen. Du och jag har getts den mänskliga rättigheten att kunna välja hur vi ska låta oss behandlas. Offer existerar endast när vi offrar oss själva på självutplåningens altare.

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar idag 15/2 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Narcissism och härskarmetoder – så skyddar du dig! Webinar söndag den 18/2 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach