Gör något själviskt idag: förlåt någon som har sårat dig. Visst kan det låta förenklat när jag skriver så, men ge det en tanke – förlåta för sin egen skull.

Jag pratade med en kvinna för ett tag sen och hon berättade att hennes man haft en annan vid sidan om under en lång tid. Hon var självklart förkrossad. Sättet han senare lämnade henne på var oförsvarbart (finns inga ”bra” sätt att lämna någon på, men mindre skadliga).

Hon tänkte aldrig någonsin förlåta honom. Hon varken ville eller kunde. Jag förstod hennes känslor, men bad henne samtidigt om att ha en öppen inställning till vad tiden kan göra för oss. Det var inte den rätta timingen nu, eftersom det bara hade bara blivit sockerkletigt och mental kosmetika.

Vi kan inte rusa på för att förlåta (det går bara inte), utan låta sårskorporna få falla av sig själv. Det är olika hur lång tid det kan ta, men vi är medverkande.

Förlåtande är en viljehandling som kommer från en längtan om att få vara fri. Fri och oberoende från överviktsbagage som gör att vi haltar mot framtiden.

Några förslag:

Vad är det du behöver förlåta? Var tydlig och ärlig med dig själv. Du kan inte läka det du inte känner.

  • Känn nödvändigheten av att se framåt och inte låta nuet förslava.
  • Du behöver inte säga till personen i fråga att du tänker gå vidare. Det är inte handlingar du förlåter, utan människan. Kom även ihåg dig själv.
  • Befria dig från förväntningar. Vi kan hoppas på förståelse från andra, men inte som ett krav.
  • Säg till dig själv: ”Jag förlåter dig för det som varit. Jag väljer att släppa taget och göra mig själv fri från negativa tankar och känslor.” Kärnan i det hela är att du VÄLJER att gå vidare. Det är inte bråttom men viktigt – för DIG.

Ikväll kl 20.00 håller jag webinar om att ”VÅGA BLOTTA HJÄRTAT IGEN” – Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach