Den här är tuff eftersom den förväntar sig att vi tar en mycket närmare titt på oss själva. De allra flesta människor drar helt klart åt att försköna det egna beteendet, och projicera ut det vi inte tycker om här inne.

Stanna upp och verkligen se:

Vad är det du gör som ligger under rubriken godkänt, men aldrig skulle vara ok om partnern gjorde? Öppna dina meddelanden i mobilen och läs vad som står där – det som du skrivit och skickat. Läs i lugn och ro de egna formuleringarna: om dina ord var partnerns ord till dig – skulle allt vara ok? Var skoningslöst ärlig mot dig själv. Är allt lugnt? Hur känns det i kroppen?

Är de olika ansiktsuttrycken som du visar honom/henne i sin ordning om det var omvänt? Vad ser du framför dig? Vilka uttalanden hör du?

Sättet du ger kritik på, är det grönt ljus för det omvända?

Föreställ dig att du är ute en lördagskväll med vänner: om det var din kvinna/man – hade allt varit lugnt? Är sättet vilket du interagerar med andra på ok – om det var på andra hållet? Var ärlig…Riktigt ärlig…

Är hon eller han i dina ögon och tankar kung/drottning ena veckan och en looser nästa? Ett riktigt irritationsmoment? Vänd på det. Vad hade du känt om du satt på andra stolen? Läs inte vidare alltför snabbt.

Hur ser du på hans/hennes sårbarhet och s.k. svagheter? Om du var i samma tillstånd – hur hade du velat bli bemött? Vilka ord hade du velat höra? Vad säger du till honom/henne när hon inte är i sitt mest stabila jag?

Blickarna du skänker åt utomstående, vill du se partnern titta på liknande sätt? Hade du känt dig älskad och trygg?

Vad kan du se förbi och förlåta dig själv för, men inte den du säger dig älska?

Står du upp för henne/honom lika mycket som hon/han för dig?

Kan du hämta in dina projiceringar utan att backa? Se det du egentligen inte vill kännas vid? Det som är så mycket lättare att peka ut. Så är det för alla. Även för mig.

Jag hör människor prata om sina ex på ett väldigt kritiskt sätt, samtidigt som samma skådespel utspelas från dem själva. Det handlar inte om vi skall döma och kritisera oss själva, utan bli bättre på att se.

Helt säkert hade den här världen sett betydligt bättre ut om vi började här inne. Blev emotionellt ansvarstagande.

Vad vill du inte kännas vid i din egen person? Vad behöver sluta förskönas?

Önskar dig en fin fredag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se