situps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emellanåt säger någon eller vi själva: ”Jag skall försöka.” När jag hör de här tre orden, tänker jag att här är en som bestämt sig för att ge det ett halvhjärtat försök. Kanske är det ett sätt att gardera sig. Om det inte fungerar går det ju alltid att luta sig mot det där ”försöket.”

Föreställ dig att person satte en väska framför dig och sa: ”I den här väskan ligger det 1 miljon kronor. De är dina om du gör 150 situps.” Skulle du säga? ”Jag skall försöka.” Jag garanterar att du inte skulle använda de orden. Du hade sagt: ”Jag ska!” Och sen hade du gjort de där situpsen av hela ditt hjärta + några extra i ren glädje.

Det är enkelt att motiveras när det står en väska med 1 miljon kronor framför oss, eller hur? Konsten är att hitta och behålla motivationen när ingen belönar eller ens tackar oss. Att göra något för att det KÄNNS BRA. Det är en konstform repetera något uppbyggande om och om igen. All framgång handlar om detta: Repetitiva bra vanor.

Varje morgon runt halv sju då jag sitter och skriver, ser jag en kvinna löpträna utanför fönstret. Hon är inte atletiskt byggd. Ännu! Hon har en beundrare i mig. Är hon en av de starka och modiga som håller fast vid vad hon lovade sig själv, den där kvällen i slutet av december?

Halvhjärtade försök har inte tagit dig eller någon annan särskilt långt på vägen. Du och jag hade inte funnits här om våra förfäders grundfilosofi varit de där tre orden.

Tänk vad de dagliga vanorna av vilja och lust kan gör med oss. Även då regnet smattrar mot rutan. När hela hjärtat är med – var går då gränserna för vad som är möjligt?

Michael Larsen – livscoach