Michael Larsen - separation.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inte sällan pratar jag med människor som har varit eller är utsatta för en partner som kör med härskarstilen. De är ofta nervösa, desillusionerade och rädda för att ha fel: ”vill ju inte lämna ut och smutskasta honom. Det är ju bara min tolkning.” Sticker inte under stol med att min erfarenhet säger att det till 90 % är män som kör med dominansspråket.

Ibland händer det att maktutövaren själv sitter mitt emot eller pratar med mig i telefon. Vet du vad dessa personligheter ofta väcker i mig? Jo, en överdriven känsla av att jag måste prestera, vara korrekt, verbal och professionell. Det är viktig information som gör att jag kan se tydligare. Egna känslor är väldigt användbara. De vill ofta använda mig som kvitto på att de har rätt i allt.

Frågade en av mina lärare när jag var under utbildning, om hur man upptäcker en härskarpersonlighet eller psykopat (inte nödvändigtvis samma sak): ”genom dina egna känslor efter ett möte. Ofta känner man sig otillräcklig eller t.o.m. värdelös.”

Vet du vad personer med dessa drag vill att du skall känna? Att du står i skuld till dem, eftersom en människa med dåligt samvete är lätt att styra.

PERFEKTIONISM SYNS OFTA I HÄRSKARPERSONLIGHETEN.

När du ständigt måste be om lov, försöka vara perfekt, rädd för att säga och göra fel inför partnern, säger det väldigt mycket. Ett bland härskare populärt uttryck är: ”vi har redan diskuterat det här. Du är alltid/aldrig…”

Mitt råd till dig om du är i en sådan relation? Lämna. Kanske lätt för mig att säga, MEN vad är priset för att ständigt gå på tå och ett söndertrasat självförtroende?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare