öar

Den äldre mannen tittar runt bland sina saker, tillhörigheterna han under åren samlat på sig: silver kandelabrar, tavlor från noga utvalda konstnärer, fåtöljer som för många kostat månadslöner, dyrbara persiska mattor…Han ser på mig: ”allt det här är bara tillfälligt. Till låns! En dag kommer det att stå i någon annans hem. Vi är på genomresa. Njut av skönheten men var inte bunden till den.” Han låter som en upplyst – en Buddha som ser igenom livets skiftande lager.

Tänker på det där… nu ett par år senare – orden och blicken mannen gav mig. Hans vädjan, nej snarare uppmaning att titta djupare i mig själv och fråga vad som verkligen är av betydelse. Den Iranske poeten och visionären skrev: ”Bygg hus som varken tiden eller förändringens vindar kan ta ifrån dig.”lördagkväll

Uppbyggandet av en så pass gedigen identitet, ett intakt JAG som inte är i händerna på yttre omständigheter: titeln på visitkortet, storleken på fondandelarna, bilen, huset… Andras åsikter om din person. Friheten att se större.

Det är fantastiskt att kunna njuta av vackra ting och upplevelser, men att bygga hela sitt varande kring det är trixigt.

Vem är du innerst inne?

Vad består dina drömmar utav?

Hur långt kan viljan ta dig?

Vilken är din inställning till kärlek?

Vad är mod och hur uttrycker du det?

Det klingar inom mig en dag som denna: ”vi är på genomresa.” Inte med minsta spår av vemod, utan med ännu större tacksamhet och njutning – smaken från kaffet och musiken som strömmar ut med låg volym.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare