”Jag skriver dagliga meddelande till mina döttrar men de har inte svarat på över ett år.”

”Min son säger i telefon att han älskar mig, men vill inte bli ovän med sin pappa. Så vi träffas inte!”

”Jag misstänker att det inte är min dotter som svarar när jag skriver, utan pappan som skriver och utger sig för att vara henne.”

Detta är korta fragment ur några föräldrars liv. Och dessa ”några” är alltför många!

Unga människor som manipuleras av en förälder och får höra ”sanningen” om sin mamma eller pappa med syfte att isolera.

En narcissistisk person drar sig inte för att kontrollera, ljuga, svartmåla, så tvivel i sitt barn och/eller andra, och som blir ”besviken” när deras dotter/son vill träffa den andra föräldern. N-föräldern sår frön av skuld i hjärtat på den unga människan.

Hon/han som har den mänskliga rättigheten att få krama om, skratta och vistas nära med sin mamma eller pappa.

Barn har rätten till föräldrar som är föräldrar i sin sanna mening. Som är kärleksfulla, håller vad de lovar, låter barnet få ha sina känslor och personlighet, utan att det görs försök till korrigera och tillrättalägga för att det ska kännas bättre för henne eller honom (n-föräldern).

De som arbetar inom socialtjänsten och rättsväsendet ser oftast den ”goda föräldern” under mötena, medans du vet hur det är när den sociala ”kameran” är avstängd. När ni är ensamma! Du vet att hon eller han är en kameleont som ändrar färg för att smälta in med omgivningen. De är långt ifrån alltid lätt att genomskåda (även för det tränade ögat).

”Det var mamma som såg till att vi inte kunde bo kvar i huset.”

”Pappa träffade en annan och därför är det bra om du inte träffar honom.”

Det är några av de meningar som flickan eller pojken får höra, men det kan även ske mer subtilt där den manipulativa föräldern blir nedstämd eller t.o.m. ”förtvivlad” när de har pratat med dig i telefon, eller då det är dags för din vecka med barnen.

Narcissister är till naturen oerhört skickliga på att styra händelseförlopp i den riktning de önskar. De köper presenter och upplevelser för att barnen ska tycka att det är fantastisk roligt att vara med henne/honom. Eller så går de in i martyrskapet för att skapa skuld inom det lojala barnet.

Vad kan du göra som den isolerade föräldern?

Fortsätt att skriva och ringa. Skriv ner datum då du sökte kontakt. För en loggbok över allt de gånger då n-personen bröt era överenskommelser.

Skriv brev som du inte postar men som du en dag kan ge till ditt barn; om vad du gör och hur du ser på livet. Om hur du hoppas och önskar att din dotter eller/och son ska leva självständigt. Formulera om hur ett bra liv ser ut i dina ögon? Vad är empati? Vänskap och den enorma styrkan i att ha ett mål. Inte mål som andra har satt upp, utan egna. Egenskaper du som förälder beundrar i andra. Din kärlek till ditt barn!

En dag kommer du antagligen att kunna sitta med ditt barn och läsa orden du skrivit.

Ge inte upp även om det just nu känns hopplöst. Många unga människor upptäcker så småningom vad de har utsatts för och börjar tänka/känna alltmer självständigt.

Ikväll klockan 21.00 håller jag webinariet: del 2 ”Att ha barn tillsammans med en narcissist”. Du kan med fördel vara med även om du missade del 1. Varmt välkomna! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach