separation.se

De flesta av oss har erfarenheter av att ha bränt sig på ett par förhållanden. Vi har sett drömmar och längtan rasa ned till grunden. Ropat med krampaktiga känslor i magen: ”men jag gjorde ju mitt yttersta! Hur kan han göra så här mot mig? Jag som älskade henne av hela mitt hjärta!”

Just nu tvingas någon motvilligt kliva ned i den iskalla vaken av fullständigt oönskade känslor: ”jag är ledsen men jag vill inte att det är vi längre.” En uttalar meningen och en annan tar emot den. Det är i de allra flesta fall en enorm belastning för båda.

Tiden går och vi anpassar oss efter de nya omständigheterna. Stigarna ser olika ut: hyfsat fri sikt med undantag från några stenar och fallna grenar. För andra en igenväxt snårskog med brant lutning uppför.

Frågan blir så småningom: hur öppet är ditt hjärta efter allt du gått igenom? Vilka omedvetna och/eller medvetna beslut har du fattat kring kärleken? Är alla kvinnor och män likadana, eller finns det någon som kommer stå kvar med en varm hand? Ögon som verkligen ser.

Det är ofta vi själva som är vår egen fiende. Ögonlinserna har grumlats av en upplevd sanning och för att skydda en sårad själ tar vi det säkra före det osäkra: ”var försiktig!”

Jag har ett förslag: var försiktig, iakttagande, klarsynt (och känn på frågan vad det innebär). Lär känna din dejt. Och dig själv. Ha modet att prata med varandra om det som oroar och skrämmer. Var ärlig och äkta, så sorteras personer du inte vill ha i ditt liv snabbt bort.

Ditt hjärta är värt att skyddas men låt inte cynism och avstängdhet tillåtas vara dörrvakter. Kärleken sårar aldrig.

Jag önskar dig en fin första advent min bloggvän.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare