Jag fick en väldigt ”enkel” fråga av en klient, och där svaret egentligen inte är det viktigaste, utan det som kan tillåtas ta form i våra tankar. Stanna vid frågan: ”hur ska man vara i ett förhållande?”

I en tid då alltför många människor sysslar med mikrootrohet, frånvara i tvåsamheten, halvengagerade, stand by relationer etc. kändes kvinnans ord befriande! Det fanns en innerlig längtan i sättet på vilket hon sa det. Fler av oss borde lägga tid åt att varje dag låta följdfrågorna ta form:

”Hur kan jag bli en bättre partner?”

”Hur beter jag mig för att den jag säger mig älska, verkligen ska känna sig älskad?”

”Ger jag betydligt fler komplimanger, beröm och bekräftelse än kritik?”

”Är jag på ett sätt som förutom att vara en kärlekspartner, är en vän? Behandlar jag kvinnan/mannen på ett sätt som jag skulle vara mot min allra bästa vän? En älskad vän?” (vi skulle aldrig smyga bakom ryggen på Vännen).

Ta med dig de här frågorna under dagen och låt dem sjunka in. Läs inte bara igenom dem, utan låt dem få ta plats i ditt medvetande under mer än fem minuter. Skriv ner dem och påminn dig strax innan du går till sängs ikväll. Ord når hjärnan som i sin tur får möjligheten att absorberas till beteenden.

Så många fler relationer skulle kunna gå att rädda, och inte bara rädda, utan andas varaktigt liv i, om vi bestämde oss för att ta tiden att vara närvarande tillsammans med vår partner. Din älskade! Din vän! Den som kommer att vara vid din sida även då det stormar.

I dopaminkickarnas era är det lätt att bli blind för den som andas bredvid dig i nattmörkret. Fantastiska saker kan tillåtas komma upp till ytan, då vi inte rusar runt därför att vi tror att mycket av allt är lika med kvalitet.

Själv älskar jag de rena stunderna av enkelhet; en kaffe, en skimrande karaff där vattendroppar långsamt dansar nedför, en korridor med ett magiskt ljusinsläpp, vänliga människor, nyanserna som tar form då det är så stilla att nya idéer kan göra entré. Drömmar i kombination med handling är oslagbart!

En man berättar: ”sen jag bestämde mig för att börja lyssna till mer än huvudet, utan även med hjärtat, så har inte bara min fru och relationen lyfts, utan även jag.”

Jag inhalerar orden: skönheten i att kunna vara djupa vänner och att då och då kunna mötas som främlingar igen. Och igen! Och igen!

Konsten att möta rätt partner – webinar torsdagen den 16 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach