IMG_4519Tänk så otroligt många saker vi ständigt måste ta ställning till: vilken sorts sallad att inhandla, skola/dagis vi vill att barnen skall gå i, stanna kvar i relationen och kämpa, eller släppa taget och gå vidare etc. Besluten går från små till stora. Snabba eller sådana vi behöver reflektera över. Det är ett kroniskt myller av tankar och känslor som kräver uppmärksamhet.

Hur vet vi att besluten vi fattar kommer att leda till det bästa? Är valen våra egna eller smyger de sig på via yttre påtryckningar? Från skuld eller trygg övertygelse? ”Tänk om jag sviker honom/henne och mitt i allt går emot mina värderingar?”

Vi kan inte alltid veta. Kontroll och fakta är inte alltid hundra procentig – långt ifrån. Livet ser ut så. Vi behöver låta illusionen om den totala säkerheten och förnuftsmässiga klarheten få segla bort i horisonten.

Jag har levt med att sticka huvudet i sanden när jag inte velat eller vågat fatta beslut och vet hur destruktivt det är för självförtroendet.

Har ett förslag till dig i dag:

Slå dig ned på en lugn plats. Fem minuter som är helt och hållet dina. Fötterna i kontakt med underlaget och lugna djupa andetag.

Jag säger detta till dig: ”det är ok att känna ambivalens och inte veta. Det är mer än ok. Nu – en stunds klar medvetenhet om osäkerheten kring val och beslut. Du behöver du inte göra någonting annat än att sitta i det som ÄR. Andas. Låt tankar och känslor få komma precis som de är utan att försöka ”ingripa.” Tid och ökad självkänsla är dina vänner. De utgör nyckeln som kommer att öppna dörrar – så småningom.

När de fem minuterna gått: tre djupa andetag och fundera över: hur är KÄNSLAN I KROPPEN kring valen du står inför? Om någon stark ifrågasatte dig – skulle du då kunna stå tryggt och fast vid ditt beslut? Hur känner du dig då du är sann mot dig själv?

Värme till dig min bloggvän.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare