Risken att vi möter någon och att den relationen inte alls blir som vi tänkt och hoppats på är stor. Oerhört stor! Och det är någonting som vi behöver acceptera för annars är risken för cynism och bitterhet stor.

En kvinna berättar: ”jag blir attraherad av vältränade, charmiga och lite svårtillgängliga män. Jag går igång på utmaningen med bad guys! Men det slutar alltid med att jag känner mig ensam och sviken.”

Det räcker med att en liten promille i medvetandet känner lockelse till det svåra, och kopplar det till attraktion för att samma mönster ska upprepas gång på gång. Förälskelsen är blind! Den är oerhört kortsiktig i sin horisont och njuter av nuets rus. Den sexuella lockelsen ger oss ett tunnelseende som rent ut sagt kan göra oss till idioter. När det sedan gått 8 – 10 månader in i förhållandet har verkligheten presenterat sig. En ny fas i relationen som kan upplevas som en naivitetsbaksmälla. Varningstecknen fanns ofta mitt framför våra ögon, men dopaminet och oxytocinet fick oss att förhandla bort rösten som sa till oss: ”du har varit här förut! Resultatet kommer att bli detsamma! Gå åt ett annat håll!”

Personen som du nu träffar eller träffade, var inte den som dina drömmar så gärna ville få dig att tro på. Din kärlek förändrade inte hans eller hennes personlighet.

Vår relationshistoria, personlighetsdrag och öppenhet (eller slutenhet) för att utvecklas genom erfarenheterna som vi mött längs med vägen, bestämmer utgången.

Vi kommer att bli besvikna! Vi kommer att hamna i situationer som är allt annat än idealiska, men frågan är om vi villiga att göra upp med sådant som inte är bra för oss eller fortsätta lite till? Några fler ”omtentor” när det gäller förhållandeintegritet och självvärde?

Livet är en ständig process av lärande. Det är en konst att inte döma sig själv. Vi är här för att lära och älska. Så länge som vi är öppna kommer våra stigar en dag att korsas av den som hör hemma i våra liv. Vi kan hitta ro i tvåsamhet eller i att vara självvalt ensamma. Du måste inte ha en partner för att vara en hel person!

Hur kan jag börja lita på mig själv när det gäller relationer? Webinar den 18/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach