Bara någon månad efter att han gift sig visar det sig att frun varit otrogen vid flera tillfällen. Han är förkrossad och uppgiven. Som extra salt i såren läser han en artikel skriven av en psykolog: ”man alltid är två i ett förhållande och otrohet är ett symptom på att det är något i förhållandet som inte stämmer.”

Ett sådant påstående är i mina ögon ett övertramp och en felaktig analys. Det finns personer som genom sina handlingar, är ensamt ansvariga i att inte få det att fungera i tvåsamheten. En person kan på egen hand förstöra tilliten, respekten och kärleken. De är av olika anledningar så pass bekräftelsehungrande att en person inte räcker till.

Våra beteenden kommer från oss – inte någon annan. Att ha som standard och påstå att det alltid är två som skapar omständigheterna är fel och skuldbeläggande. Det finns individer som får kickar av att vara med andra än med partnern.

Tillbaka till den gifta mannen som kort efter otroheten skilde sig. Han berättar: ”jag kommer aldrig mer att kunna lita på en kvinna!” Vilken oerhört mänsklig känsla! Är vi inte många som skulle känna på liknande sätt? Hans hjärta är sårat och behöver få känna skyddet av att tilliten är förbrukad. Det är ett känslomässigt akuttillstånd som bör respekteras.

Men över tid blir det destruktivt att bära med sig den inställningen. Över tid gör det att vi stänger dörrarna mot den tillitsfulla, öppna, ärliga och välmenande personen.

Vi behöver våga blotta oss igen om vi ska få uppleva kärleken. Det innebär alltid en risk. Livet erbjuder inga garantier! Det finns personer där ute någonstans som vi kan räkna med, oavsett vad vi själva varit med om. Våra erfarenheter färgar vår världsbild och syn på människor. Men vi bör inte låta personen som längtar efter att få vara nära oss få betala notan för vad ett ex utsatt oss för.

Våra psykologiska skydd finns där av en anledning, men vi bör vara uppmärksamma så att murarna inte är för höga och därmed ointagliga. Någon kommer en dag att vilja beröra ditt hjärta och kanske är han eller hon värd att få chansen.

Ernest Hemingway formulerade: “The best way to find out if you can trust somebody is to trust them.”

När tiden är mogen, och ja, vi behöver se till den en dag blir mogen så att vi kan få känna kärlekens fläktar mot ansiktet ännu en gång.

Så hittar du styrkan att lämna en härskande/manipulativ partner – webinar torsdag den 28/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach