Vi får styrka av att ha en horisont där framme som fungerar som magnet för våra drömmar. Vi mår bra av att längta till något. Tänk bara på den bokade resan som ligger där och väntar på oss. Det är en enastående känsla!

Drömmar och mål om framtiden kan lyfta oss ur ett eländigt nu och få oss att utföra enastående saker. Men det finns några baksidor av detta, som är bra att uppmärksamma:

–       Drömmar som stannar vid drömmar och aldrig förenas med handling lämnar oss i ett vakuum av frustration. Det stannar vid: ”En dag så skall jag…”

–       Vi blir så upptagna av målet, att vi missar det som finns precis framför oss i vardagen. De där till synes obetydliga små sakerna som är så avgörande för att kunna må bra.

En av mina stora inspiratörer, författaren Stephen Covey skriver i sin bok ”First things first” om vikten att koncentrera sig på det som är: Viktigt, men inte bråttom. Förenklat skulle man kunna säga: Att veta VAD vi gör och VARFÖR vi gör det vi gör.

Tyvärr är vi ofta så många upptagna med det som är ”bråttom, men inte viktigt.” Att göra saker snabbt, men att inte besvara frågan: VARFÖR? Ett evigt brandsläckande och jakt på sådant som vi tror skall fylla i de emotionella luckorna, skapar bara en djup känsla av otillräcklighet.

När vi tar oss tiden att stanna upp, brukar det ske bra saker. Vi ger utrymme för det viktiga att ta plats.

VAD är VIKTIGT för dig och VARFÖR?

Michael Larsen – livscoach