Julfirande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Först av allt vill jag önska alla mina bloggvänner God jul. Det glädjer mig att du läser mina ord. Det betyder mycket skall du veta.

Vet inte vilken relation du har till julfirandet, men förhoppningsvis har du en fantastisk familj, släkt och vänner som gör de närmaste dagarna till en skön tillställning.

Om det finns personer i din närhet som du har svårt för (vilket det inte sällan finns), så tänk på att du inte kan välja släktingar. MEN det du kan välja, är vilken inställning du vill ha de närmaste timmarna/dagarna. Det som behövs är din icke dömande uppmärksamhet.

Personer som triggar igång oss på ett negativt sätt, ger möjligheten till att bli bättre på en del saker:

  1. Inse att vi inte kan förändra andra genom att reta oss på och argumentera med dem. Även om du tycker att en farbror, din systers man etc. har åsikter som du inte delar och knappt står ut med, är det deras fulla frihet att tro och ha vilka övertygelser de vill. När vi låter människor vara som de är (inom rimlighetens gränser naturligtvis) kommer vi att känna en inre frihet. Människor är som de är.
  2. Vad retar du dig på hos andra? Det vi stör oss på hos andra triggar inte sällan igång våra egna sämre sidor: otålighet, dömande, ilska, trångsynthet m.m. Bli inte till det du tycker är oattraktivt och smaklöst hos andra. Fråga dig själv: vad är det hos den här personen som gör att jag reagerar som jag gör? Finns det sidor hos mig själv som påminner om detta?
  3. Hitta och stanna i zonen en liten stund: det är ofta vi får möjligheten att förändra gamla mönster i oss själva. Lika ofta missar vi tillfället och reagerar på samma gamla förutsägbara sätt. När du märker att du är på väg att gå igång, så stanna upp och intakta känslan. Du behöver inte göra någonting annat än att se, lyssna och känna. Gör detta i minst en och en halv minut. Att alltid reagera och vara en åsiktsmaskin tömmer dig på energi. Betrakta.
  4. Människor är som de är av en anledning. Påstår inte att det alltid ursäktar, men det förklarar. Högljudda och skrytsamma människor t.ex. söker oftast bekräftelse och kompenserar för en djupare osäkerhet och vem är vi att döma?

Till dig som är ensam en sådan här dag, självvalt eller inte så är mina tankar riktade åt ditt håll. All värme och kärlek till dig!

Än en gång – God jul fina bloggvän!

Kram/Michael Larsen – livscoach