separation.se

I det dimmiga tillståndet mellan sömn och vakenhet tidigt nu på morgonen, kom den här idén och liknelsen till mig kring vad jag skulle skriva om i dagens blogginlägg:

En hägring bildas när ljus bryts och reflekteras onormalt i luften. I ett ökenlandskap t.ex. kan det få en törstande person att se sjöar av efterlängtat vatten (som inte existerar). Tyvärr har ljusspelet och desperationen efter något drickbart förlett ökenvandraren. Liknande kan hända i relationer – särskilt under förälskelsefasen.

Längtan, hopp och ibland frustration, kan göra att vi tilldelar en annan allt det vi SÅ gärna vill ha in i våra liv. Ibland har vi turen att allt stämmer, men minst lika ofta är det en emotionell hägring. Det är inte begäret efter vatten, utan känslor som skall få våra liv att likt fyrverkerier explodera på natthimmeln.

Men vad kommer efter det att den känslomässiga smekmånaden är över? Hur känner vi oss när festen är över: hjälps vi åt att röja undan, diska, ställa in i skåpen etc. eller står vi där ensamma med besvikelse och baksmälla över det som inte blev av?

När det finns en trygg plats i förhållandet: en avsats där vi kan vila och njuta av utsikten tillsammans med en partner, vågar vi vara sårbara, vilket i sin tur ger ärlighet och öppenhet. Om vi inte är tillåtande (inom naturliga gränser förstås) kan vi inte heller förvänta oss ärlighet. Hade du blottat ditt hjärta för någon som du visste skulle sätta stämpel på dig?

Du kan inte gå på djupet i en relation om inte personen vid din sida är villig att följa med. Visst låter det självklart? Och ändå är det en av anledningarna till varför så många förhållanden spricker.

P.S. Häromdagen lyckades jag fånga det här ögonblicket på bild och det representerar för mig ren kärlek: min Mamma och Dotter. Det är rikedom!

separation.sekärlek Michael Larsen – livscoach och mental tränare