Känslor som döljer det vi verkligen känner! Jag tror att vi alla gör det mer eller mindre medvetet. Några av oss döljer t.ex. ilska genom att täcka över med godhet och/eller spiritualitet. Vi kan maskera sårbarhet med vrede! Bli snälla och smidiga istället för att behöva konfronteras med rädsla. Varianterna är oändliga!

Som barn hade jag återkommande krupp och var ofta inlagd på sjukhus. Som tre, fyra, femåring var det ett trauma. Inte bara faktumet att det var svårt att andas, men framförallt att mina föräldrar inte fick övernatta hos mig i det där kliniska rummet. Ja, så illa ställt var det vid den tidpunkten i historien. Och på toppen av allt; en läkare som vid ett enda tillfälle (ja, ett tillfälle räcker) säger: ”om du inte slutar skrika så får du inte komma hem över påsk!” Vad sände det för budskap till barnet: ”om du är tyst, snäll och lydig så får du komma hem.”

Jag blev en ”snäll kille” för att inte riskera att bli avvisad, och såg istället till att hålla frustration i schack. Inte konstigt att jag kunde få panikångestattacker i övre tonåren. Och senare försöka vara den ”snälla” partnern?

Det tar mycket energi ifrån oss när vi kämpar med att hålla masken. Så vad händer längre fram på vägen? Jo, vi möter människor där samma scenario från barndomen spelas upp. En partner med sitt egna trauma! Vilken kombination!

En man berättar för mig: ”om man är för snäll mot en kvinna så tappar hon respekten för en!”

Jag svarar: ”det är inte när vi är för snälla, utan otydliga med var vi står och vad vi vill. Att vara snäll är ett enastående karaktärsdrag! Men när vi lägger ut dimridåer; ljuger och förskönar för att vi är rädda…! Rädda för att inte vara ha värde! Ängsliga för att visa oss det minsta sårbara, därför att vi tror att det är omanligt. Du har säkert också i dina utsatta stunder fått höra att du är så känslig.”

En kvinna berättar: ”som barn utsattes jag för sexuella övergrepp, vilket påverkade mig oändligt mycket mer än vad jag kunnat föreställa mig. Jag har alltid valt män som jag inte behöver komma känslomässigt nära. Män som aldrig kan komma åt mig! Män som jag aldrig behöver vara sårbar inför! Handlingskraft har varit mitt vapen! Och att kontrollera männen!”

Varje dag kolliderar människors känslomässiga sår med varandra, och samtidigt undrar vi varför det är så svårt att få relationer att fungera!

Narcissistisk detox: befria dig från de emotionella övergreppen – webinar söndagen den 19 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach