god morgon

Älskar alkoholisten vin eller tablettmissbrukaren medicin? Känner sexmissbrukaren sig hel framför datorn eller tillsammans med den tillfällige kontakten? De flesta vet svaret. Men hon/han älskar kanske för ett kort, kort ögonblick personen de tror att de är i dimman. Ruset som ger illusionen av styrka.

Samma kan gälla kärleken, eller det vi tror är kärlek. Vem har inte känt kicken från det grandiosa? Villigheten till storverk och odödlighet i VI? Liksom baksmällan…

Beroende innehåller några komponenter: avsaknad av kontroll, uppslukande/besatthet och blindhet inför negativa konsekvenser. Vem har inte varit där när det kommer till förhållanden? En parrelation vi till varje pris vill rädda, trots svek, förminskande av Jaget, integriteten och självförtroendet. ”Om personen mitt emot bara såg mig! Och sina problem.”

Vi vill få ihop det – för: ”jag älskar ju honom/henne!”

Låt oss pausa en liten stund: är kärlek att älska någon, då vi samtidigt tappar bort oss själva i kaos? Eller är det bundenheten till en stark förhoppning? En längtan efter att bli sedd och bekräftad som drar starkt?

Vilken längtan projicerar vi på personen vi är tillsammans med eller har mist? Vilka stup är det som skall överbryggas?

Beroende syftar till att maskera osäkerhet, ensamhet, existentiell ångest (tomhet inför livet) och rädsla. Kärleken skall rädda oss. Den heliga Graalen som skall skänka evigt liv.

Hälsosamma relationer har realistiska förväntningar, tillit som motsats till destruktivt kontrollbehov. Ett behagligt varande. Ett plus ett som blir mer än två.

Kommer att skriva mer om kärlek vs missbruk i morgon. Vad tänker du kring detta min bloggvän?

P.S. Kan jag allt det jag skriver om i praktiken? Nej, men jag har påbörjat ”utbildningen” och har bestämt mig för att avsluta dem med godkända betyg.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare