Häromdagen pratade jag med mannen som på årsdagen hade förlorat sin son efter ett självmord. Hans son hade bestämt träff med sin dotter som han efter skilsmässan inte hade möjlighet att se så ofta som han önskade. Dottern dök aldrig upp (i vanlig ordning). D (första bokstaven i hans namn) stod där; på exakt samma ställe och som vanligt med en bukett blommor och längtan i hjärtat. För D som i sitt arbete som läkare hade hjälpt hundratals människor tillbaka till livet, blev det uteblivna mötet det som fick bägaren att rinna över. Han avslutade sitt liv, inte för att han önskade dö, utan för att han ville bli av med smärtan.

Ingen av oss vet vilka strider som pågår i en annan människa. Vi vet inte vad de har tvingats utstå under sin resa. Att döma någon är inte upp till oss!

Egot dömer ständigt! Det har alltid de rätta orden och blixtsnabba replikerna!

Kärleken är varsam med sina ord! Den sätter sig in i, eller försöker i alla fall förstå den andres perspektiv. Den binder samman och stryker varsamt över våra ansikten.

Kärleken vill alltid väl och den vet också att såren eller ärren i våra personligheter kan ställa till det. Men kärleken kan, om vi stannar upp och lyssnar, känna med.

Kärleken är inte bunden av tillfälliga känslor, svackor, aggression, misstänksamhet, misstro… Den står över allt det där!

Kärleken kan, om vi lyssnar, få oss kliva bakåt och se på en situation utifrån. Bilden är oändligt mycket större en fragmenten som vårt ego vill se för att tjäna sig själv.

Kärleken lyssnar även till personen som slänger på luren i örat på dig eller skriver hårda meddelanden. Du vet inte vad som pågår i hjärtat på den som tvingats bepansra sig, och som hellre är kall och hård, än sårbar.

Jag önskar att jag fått säga ett par ord till D den där dagen. Bara ett par minuter. Om vi bara visste vilken kraft som vilar i orden vi utväxlar.

Gå varsamt fram och lyssna även till det som inte sägs. Egentligen är det inte mycket som vi vet, och att inse detta är stort.

Konsten att möta rätt partner – webinar ikväll torsdag den 16 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach