mental styrka

När jag knutit löparskorna vet jag att det handlar om mycket mer än bara fysisk träning:

Vinden ligger på rakt framifrån och några regnstänk studsar mot ansiktet: ”shit!” tänker jag – ”inte en sådan runda!” Ökar volymen i lurarna för att ge extra kraftinjektion. Nu ser jag havet och några solstrålar som hittat väg genom de kompakta molnen: ja, de hittade en väg! Ljuspelare som står där och binder samman hav med himmel. Mitt mentala mantra är att le mot skådespelet.

Väl framme vid vattnet är det sanden som gäller. Av med musiken så att ljuden utanför når mig: vågorna, vinden, fötterna mot det vita mjuka underlaget, en och annan mås och andningen. Påminner mig om att SE: nyanserna på himlen, vattenytan och i huvudet (ja, finns nyanser även där). Att springa i sand och uppför kullar sätter alltid igång funderingar(i alla fall inledningsvis): ”vad håller du på med? Du skall orka ta dig hemåt också.”

Vet du vad? Vi orkar alltid ta oss hem: dricksvattnet, maten, duschen och vilan väntar på oss där. Det motiverar. Alltid en plats att återvända till.

Svetten nedför ryggen och ansiktet är min pulsmätare. Tänker att det är nu när det bränner lite i benen, då lungorna inte vilar i en skön solstol, som den mentala inställningen blir extra viktig. När tröttheten sätter in glider gärna tvivlen upp som följeslagare bredvid: ”vad skall det här vara bra för? Är det inte bara en neurotisk jakt?” (Ja, de där tankarna tittar emellanåt fram i mitt sinne) tills jag säger: ”fuck that shit!”

Skall vi stanna och gå bara för att vi är trötta? Det är nu vi serveras den smakrika möjligheten att pressa igenom barriärerna på insidan. Fortsätta framåt även om det bränner här och där.

Nu är det ett mjukt sviktande trädäck under fötterna som ger lite extra studs och ett alltmer glittrande hav i vänster ögonvrå som flirtar med mig. Det är ett fint NU.

Jag lovar dig att din mentala inställning under träningspasset oundvikligen smittar av sig på alla andra områden i livet. Allt hänger samman. Allt.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare