En kvinna skrev och frågade: ”kommer vi att kunna hitta tillbaka till varandra? Vi är separerade sedan två månader; vilket var på mitt initiativ. Hade inget annat val p.g.a. senaste halvårets ständiga tjafs. Vi saknar båda varandra!”

Om jag hade den magiska spåkulan!

En sak vet jag däremot efter samtal med hundratals klienter: om det finns attraktion, öppenhet, förmåga till att ta en titt på sig själv och lära av tidigare misstag, och om det finns kärlek kvar, är det mesta möjligt. Problemet är att vi kanske har lärt oss på ett intellektuellt plan, men inte genom insikter som kan praktiseras i handling.

Saknad och passion räcker inte som ingredienser för ett helt förhållande.

Det som gjorde att ni gick isär: har det adresserats? Har var och en av er sett er del i det som var?

Konstruktiva beteendeförändringar är hemligheten! Om någon av er hade ett gränslöst bekräftelsebehov, ljög alltför ofta, ett häftigt temperament, eller vad det nu var – har det gjorts upp med detta? Det duger inte med en ”skärpning” under de närmaste 2–3 veckorna, utan över tid!  Tillit och trygghet byggs genom hur vi beter oss dag efter dag.

Personer som ständigt projicerar, skyller ifrån sig, är manipulativa, vägrar öppna upp för förändring, härskarpersonligheter etc. är omöjliga att bygga en framtid tillsammans med. Människor kan förändras, men om vägran att se och lyssna inte finns där, är det meningslöst att ens försöka.

Minns en man som gjorde en fantastisk insats för sin fru och sig själv: han lyckades bryta med sitt alkoholmissbruk och är idag nykter. Eller kvinnan som ständigt sökte uppmärksamhet från män utanför relationen, lärde sig att bekräfta sig själv genom att ta ut en hälsosam riktning i livet som inte enbart handlade om hennes yttre. Allt i relationen förändrades i och med detta.

De personliga berättelserna ovan är bevis på att vi kan bli bättre versioner av oss själva. Det är lätt att utveckla cynism i en värld som denna, men i de ”små” historierna blottläggs fantastiska saker.

Narcissistisk detox – webinar ikväll klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Behöver du någon att prata med? Kontakta mig via sms på 0761814888 eller michael@separation.se

Michael Larsen – relationscoach