separation.se

Efter tekniskt strul under gårdagen är jag nu äntligen tillbaka min bloggvän!

Jag får väldigt ofta frågor som: ”hur skall jag göra för att komma över mitt ex? Hur kan jag läka sårade känslor?”

Som människor motiveras vi alltid av känslor. Efter intervjuer och undersökningar av framgångsrika personer i affärsvärlden visar det sig att pengar inte är främsta drivkraften, utan känslan av att skapa någonting – ”inget fanns, men nu gör det.” Se något gå från ingenting till någonting.

Alla vet att förälskelse är en känsla. Inte logik. Därför behöver vi göra emotionella kopplingar till sådant vi vill förändra. När vänner och familj säger till dig efter att hjärtat sårats: ”gå vidare. Du är värd bättre än så här”, biter det inte eftersom vi saknar all övertygelse runt det som sägs. Förnuftet förstår kanske, men inte tyngden i bröstkorgen.

För att vi skall kunna resa oss upp igen, behöver djupare emotionella lager av känslomässig hoppfullhet nås. Vi kan komma en bra bit på vägen genom att analysera barndomsupplevelser, separationsproblematik, läsa böcker om anknytningsteori, lägga tid på terapi m.m. vilket kan ge många värdefulla insikter – men enligt mig behövs det någonting mer.

För egen del upptäckte jag det fantastiska i insiktsfulla citat kopplade till fysisk ansträngning. När jag var på gymmet eller ute och sprang med musik, upprepade jag orden som lockade mig. Om och om igen. Parallella varma och kalla rysningar slogs på och kunde känna i hela kroppen hur någonting betydelsefullt sköljde över mig. Kan rekommendera dig detta som en väg.

Här är några av de citat jag använde mig av:

“I know you’re tired but come, this is the way.” – Rumi

 

”Sorrow prepares you for joy. It violently sweeps everything out of your house, so that new joy can find space to enter. It shakes the yellow leaves from the bough of your heart, so that fresh, green leaves can grow in their place. It pulls up the rotten roots, so that new roots hidden beneath have room to grow. Whatever sorrow shakes from your heart, far better things will take their place.” – Rumi

 

“Am I living in a way which is deeply satisfying to me, and which truly expresses me?” – Carl R. Rogers

 

“The purpose of life is to live it, to taste experience to the utmost, to reach out eagerly and without fear for newer and richer experience.” – Eleanor Roosevelt

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare