Kvinnan är på arbetsresa och när alla möten är avklarade går hon ner till hotellets restaurang för att äta en kvällsmiddag. Hon slår sig ned vid ett bord och det tar inte många minuter förrän den första mannen kommenterar hennes utseende, och hur det kommer sig att hon äter ensam. Och så fortsätter det! Vissa beter sig lite smidigare än andra, men syftet är detsamma: att närma sig henne för att testa ”tillgängligheten.”

De flesta av ”jägarna” är inte är singlar, men under en hotellvistelse och med lite alkohol i kroppen är det som om de automatiskt getts fribiljett till spänningssökande. Som om ensam kvinna är lika med – ”öppen för förslag.”

En man ställer frågan: ”Varför sitter du här själv? En drink i baren lite senare?”

Hon: ”Den drinken tycker jag att du ska spara till din fru. Och försök inte att bikta dig inför mig om att ni har haft det dåligt länge.”

Någon skulle kunna kontra med: ”Om hon nu vill vara ifred, varför sätter hon sig i så fall ute på välfylld restaurang – ensam?”

Vilken tidsepok och samhälle lever vi i?

Och så ser verkligheten ut för många kvinnor. Gränsöverskridande förslag som tvingar sig på i mobilen, Facebook, inkorgen, i en hiss, arbetsplatsen m.m.

Jag hör redan vissa av försvarstalen i mitt inre: ”Ja, men kvinnor är minsann inte så oskyldiga de heller. De kan vara värre än män!” En klassisk distraktionsmanöver som har till syfte att inte vilja lyssna. Snabbt skifta fokus därför att styrkan i att förmå sig se ur ett annat perspektiv saknas.

Så låt oss ta det lite närmare; privat och inte bara en åsikt i en ”debatt” – föreställ dig at kvinnan i restaurangen var din dotter (även om det inte åldersmässigt stämmer) Nu blir det personligt och inte bara ett blogginlägg som kan irritera.

De sunkiga raggningsreplikerna är vardagsmat för alltför många kvinnor! De har inte ”lyxen” att bara kunna himla med ögonen och skjuta ifrån sig: ”det där har man ju hört till leda.”

Om det var din dotter där i restaurangen…?

Michael Larsen – relationscoach

Att lämna en destruktiv relation och bli hel igen – webinar den 11/5 kl 20.00. Du är varmt välkommen!