”Jag borde egentligen inte vara singel, men har helt enkelt inte mött någon där det speciella existerar. Är nöjd med mitt yttre, älskar mitt arbete, familj och vänner, träning och livet i stort. Men det finns ett tryck här inne som jag inte blir av med. Är det fel på mig eftersom jag inte möter en man som jag kan känna mig trygg och attraherad av?”

Kvinnan (vilket lika gärna kunde ha varit en man), är långt ifrån ensam!  Förväntningar och värderingar från omgivningen gällande tvåsamhet, som om varande det normala, och singel över tid som någonting suspekt lever starkt även i vår tid.

I en tid med filter som förskönar verkligheten, ligger det nära till hands att känna press på att leverera och att vara lycklig. Det perfekta livet har blivit den ultimata vinsten, vilket skapar en enorm stress inom oss.

Vi är hårt drillade i att söka svar utanför oss själva: bekräftelse som ger oss kvittens på att vi duger. Det är lätt att falla för frestelsen och tro på lögnen om att ett förhållande är det enda som kan skapa den fulländade lyckan.

Det är lätt för mig att skriva om att du en dag kommer att möta den rätte/rätta och att ett förhållande inte är allt här i livet. Att du måste hitta dig själv först och många andra klyschor.

Men vad gör vi med tyngden i bröstet när vi går runt där bland höstlöven som just ryckts loss från sina grenar? När det gått ännu ett år som singel och självtvivlet tar allt mer av vår energi: ”har jag för höga krav? Borde jag bara vara nöjd?”

Även jag har rört mig genom ensamhetens alléer, där lyktorna i mörkret känts som de enda vännerna: ”varför kan jag inte bara möta någon och få vara lycklig?”

Det ligger inom oss att söka någon att dela höstpromenaden tillsammans med. Inhandla ingredienserna till söndagsmiddagen och sjunka ner i soffan i någons sällskap. En varm hand där vi känner att livet blir så mycket mer! Längtan efter någon som förstår oss och som vi kan rikta all vår kärlek emot. Emotionella naturkrafter som det inte går att värja sig för!

Om du lider under tyngden av att var singel, så tänk på att vi som människor söker möten, närhet, förundran, njutning och en kärlek som fyller oss med mening.

Till dig som är singel och har funnit din trygghet i det – grattis till den där djupt förankrade känslan av lugn.

Om du känner stress och vanmakt: jag skriver inte detta för att som släta över det som värker inom dig, utan som fakta. Du långt ifrån ensam i ditt sökande! DNA-strängarna inom oss rör sig mot sammanhang och de vill förverkliga drömmar.

Den matematiska sannolikheten att du skall förbli ofrivilligt singel över tid, är betydligt mindre än den att du en dag möter någon som vill vara nära dig och som du känner ”yes!” inför.

Vägar korsas på de märkligaste sätt, och en dag, även om du förlorat hoppet, blir det med stor sannolikhet din tur. Under resans gång: var en riktigt god vän till din egen person så att du kan se klart och behandla dig själv på ett sätt som är dig värdigt. Allt det bästa till dig en dag som denna!

”Ambivalent anknytning och tvärtommetoden” – webinar torsdagen den 3/10 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach