kärlek till dig själv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vem vill inte vara populär och omtyckt av människor i sin omgivning? Det är några av de djupare mänskliga behoven: känna oss sedda, förstådda och bekräftade. Men ser verkligheten ut så? Att vi kan ses i ett positivt ljus av alla? De flesta är nog överens om att svaret är nej.

Det finns en del människor som får ut något av att se ned på och förminska andra. Eftersom frustration och ilska kan vara psykologiskt väldigt svårt att bära på blir det lättare att rikta den mot ett mål utanför sig själv: samhället, invandrare, sverigedemokrater eller ett ex. Ibland är det du och jag som är målet. Emellanåt är det vi själva som pekar ut ”syndaren.” För visst vill vi känna oss som sanningssägare och tillhöra dem som har koll på läget?

Personer som av olika anledningar har behov av att upprätthålla bilden inför sig själva som ”goda”, vill t.ex. inte kännas vid ilska (inte den egna i alla fall). Men när den trots allt sipprar igenom krävs det en anledning eller syndabock. Vem av oss har inte någon gång pekat ut andra? ”Sett flisan i den andras öga men missat stocken i vår eget.”

När de tyngre och mörkare sidorna inom oss inte känns ok att bära lägger vi ut dem på andra. Det är som att säga: ”jag är arg för att hon/han är så dålig.” Det är mycket lättare göra så än att se den egna ”dåligheten.” Det blir mer uthärdligt.

Detta har jag lärt mig:

Personer som bestämt sig för att se dig i ett förvanskat ljus och som uppmärksammar vartenda litet misstag du begår eller har begått kan du aldrig förändra. De som vill missförstå dig kommer att göra så oavsett vad. Du kan slå dig själv blodig genom att försöka övertyga om din egen förträfflighet.

När vi lär oss ”äga” de mindre fina och smickrande sidorna inom oss behöver vi inte lägga dem i knäet på andra. När vi har kraften att se det vi behöver försonas med i oss själva blir stegen framåt så mycket lättare.

Lägg energin på att göra och vara på ett sätt som gör att du kan somna gott på kvällarna. Skaffa dig vanor som gör att du mår bra i den egna personens sällskap så kommer ”experternas” uttalande inte bita lika lätt. Ha även modet att se de egna bristerna så lovar jag att du kommer befria dig själv från domarkostymen.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare