Ett par saker kommer upp i mina tankar en klar och frostig morgon som denna: dels är det en scen från filmen ”Love Actutally” där rollfiguren – USA:s president, gör sexuella ofredanden på den engelska premiärministerns (Hugh Grant) sekreterare.

Sedan undrar jag vad president Barack Obama tänker när han hälsar på Donald Trump, när denne i sin tur hälsar på Obamas döttrar. Rovdjursbeteende försvinner inte bara för att någon plötsligt är ”President elect”.

Tror ni att Hillary Clinton hade blivit vald till president om hon fångats på film med orden: ”Grab them by the c….”? Självklart hade hon varit helt körd!

Vad säger det om tillståndet i världen?

Allt innehåll på internet är en spegling av mänsklighetens natur, vare sig vi tycker om det eller inte. Om ni inte redan vet det: lyssna till språket i några av dataspelen som finns där ute. Chansen att din son (eller dotter) spelar dem är högst sannolik. Det Trump säger om kvinnor i videoklippet som ni säkert inte undgått, är rena konfirmationspratet i jämfört vad som finns ute i cyberspace.

Jag har två döttrar och kan tryggt se hur de lever utifrån sin självkänsla och integritet. Alla har inte haft förmånen att ha fått det med sig.

Det är livsavgörande att lära våra barn självrespekt (jag är medveten om att en del människor tycker att det kan låta uttjatat). Men kom ihåg en sak: cynism, egoinflation, härskarinställning, sexism etc. tar inte paus. I allt det vackra som existerar, finns det en parallell verklighet som är fruktansvärt mörk.

Det sorgliga är, att individerna som hade behövt omprogrammera sin förvridna människosyn, inte läser ord som dessa. Men det gör inte ditt och mitt ansvar mindre. Passivitet och tystnad är en form av medgivande. Därför:

Prata med din dotter/son om vad jagstyrka är för någonting. Hur ser det ut i praktiken? Prata med hon och/eller han om vad ett förnedrande språk och attityder gör med människor. Unga människors hjärnor (även våra) formas rent fysiskt av intrycken vi utsätts för. Tro inte för en sekund på de slarviga och rent idiotiska bortförklaringarna, om att: ”Så är killar bara! Män är män. Kvinnor vill ju ha det så, annars hade de ju inte varit med i spelet.”

Bedöva inte dig själv genom uppgiven trötthet, utan var istället konstruktivt förbannad. Vi har på ett personligt plan mer makt än vi kan föreställa oss. Utveckla och lär känna det bästa inom dig själv, så att dina barn ”smittas” av din emotionella förståelse/intelligens. Exponera dig själv och barnet som du/ni gett liv, för äkta kraftfullhet. Läs ord som:

“You may not always have a comfortable life and you will not

always be able to solve all of the world’s problems at once

but don’t ever underestimate the importance you can have

because history has shown us that courage can be contagious

and hope can take on a life of its own.”― Michelle Obama

“Dignity is as essential to human life as water, food, and oxygen. The stubborn retention of it, even in the face of extreme physical hardship, can hold a man’s soul in his body long past the point at which the body should have surrendered it.” ― Laura Hillenbrand,

Ta en fika med ditt barn en dag som denna och prata om det som pengar inte kan köpa. Ge dem citaten som ligger nära dig. Låt dem tatuera sina själar med det som ingen eller ingenting kan ta ifrån dem.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se