Fysisk och psykologisk självbevarelsedrift måste ligga närmast ditt hjärta när du dejtar någon.

En kvinna berättar: ”tidigare tyckte jag att ett kryddmått av arrogans var attraktivt eftersom jag förväxlade det med självförtroende. Nu vet jag bättre och har insett att alltför många män använder sig av ett spelat självförtroende.”

Några viktiga frågor att ställa dig själv om du dejtar:

”Vad söker jag i en dejt eller partner?”

”Vilka är mina fyra viktigaste grundvärderingar?”

”Vilka fyra röda flaggor blundar jag inte för?”

”Hur beter sig en emotionellt/psykologiskt mogen person?”

”Hur beter jag mig i sällskap med en trygg och ärlig person?”

Upprepa frågorna för dig själv, så att du kan dem utantill.

Självförtroende utan ödmjukhet är arrogant.

Omtänksamhet utan gränser är självutplånande.

Attraktion utan stabilitet och trygghet är toxiskt.

Bristande självreflektion är oattraktivt vilket i längden kommer vara källa till ständiga konflikter.

Bristande lyhördhet kommer längre fram att leda till ensamhet i tvåsamheten.

Det är en konst att ha ett öppet sinne och samtidigt ha integriteten som sin ryggrad. Lyssna till orden men kom ihåg att det är en persons handlingar och beteenden som visar vem hon eller han verkligen är.

Någon frågar sig säkert: ”hur ska jag kunna lita på någon? Jag har utsatts för svek så många gånger?”

Svaret är att det tar tid att lära känna en person. Du behöver se henne eller honom i många olika situationer och miljöer. Att lära känna dig själv är en av dina största tillgångar. Gå åt ett annat håll när dina gränser överträds. Gå när dina grundvärderingar är på väg att slås ut.

Tillåt dig att vara öppen mot den som förtjänar din öppenhet. Stäng dörren till den oseriösa personen. Var ärlig mot dig själv och lev aldrig på romantiska brödsmulor. Du förtjänar bättre!

Michael Thor Larsen