”All you need is love!” Eller? För de romantiska delarna av våra hjärnor räcker det gott och väl, men för verkligheten är de enbart vackra drömmar.

Kärleken måste få bäras upp av handling och värderingar. För att kärleken ska kunna rinna igenom filterpåsen (våra personligheter), och komma ut som ett smakfullt ”kaffe”, behöver filtret ha en täthet som är rättdimensionerad så att sump inte släpps igenom. Eller om fibrerna är så täta att inte ens vatten passerar.

Under mina parkonsultationer lyssnar jag till dem som läcker alldeles för mycket bekräftelsebehov från utomstående trots att de är i ett förhållande. En hel del av dem älskar sin partner, men samtidigt finns det rum i deras psyken, där ett alldeles för hungrigt ego sitter på makten.

”Jag älskar henne så innerligt, men jag känner mig så levande när andra ser mig. Det har tyvärr lett till att jag har varit otrogen vid ett par tillfällen.”

Utan djupt rotade värderingar kommer höststormarna att fälla trädet, och göra det omöjligt för vårbladen och blommorna att skänka oss sin skönhet.

Utan integritet, blir vi likt regnkappan som inte knäppst igen eller som har en massa revor som inte skyddar oss från att bli genomblöta när regnet piskar ner mot oss.

Kärleken kommer att testas av livet gång på gång. Barn med särskilda behov, föräldrar som blir äldre och behöver oss, ekonomiska påfrestningar, barn som flyttar hemifrån, emotionella sår från tidigare relationer, nedstämdhet och känslor av vara desillusionerade etc.

Det emotionella pärlbandet är tätt och långt.

Kärleken nöjer sig inte enbart med romantiska middagar och underbar sex. Den kräver viljekraft, ärlighet, långsiktighet, tålamod och förmåga att kunna le åt elände. Den (kärleken) överlever inte utan begåvad kommunikation och förmmågan att kunna lösa praktiska utmaningar.

Någon resonerar kanske: ”om man har kärlek så kommer dessa värderingar naturligt.” Kanske för vissa, men inte för så många. De flesta människor har tyvärr inte med sig sunda relationsförebilder och erfarenheter  i sina väskor.

När kärleken mixas med värderingar har den potentialen att ta sig igenom och överleva enorma yttre påfrestningar. Självkännedom, ödmjukhet, handlingskraft och medkänsla.

Michael Thor Larsen – relationscoach