självförtroende

Gårdagens ämne om MAKTSPELET berörde en hel del av er bloggvänner och jag vill passa på att tacka för era mail och kommentarer. Många berättar om hur ni varit utsatta för manipulation, nedtryckande uttalanden och subliminala gester som gjort att ni i stunder känt er värdelösa. Det är sorgligt och så tänker jag: varför? Varför finns det så många små, osäkra och förtryckande människor (varav majoriteten är män) som gömmer sig bakom maktspelet (som antingen utövas medvetet eller omedvetet)?

Det börjar tidigt i livet: ”hugg så att ingen kan sätta sig på dig. Jag gör mig osynlig för att inte behöva hamna i de elakas sökarljus. Om jag är högljudd och visar styrka (dock ingen autentisk sådan) är det ingen som vågar opponera sig.”

Varför inte ha det som ett ämne i skolan: emotionell/relationsintelligens? Självvärde.

Vet att det en dag blir oundvikligt, men varför inte börja nu? Hur många till skall behöva lida, känna sig trasiga och förslavade. Insikten om självrespektens enorma betydelse – både som skydd mot att förtrycka andra och förtryckas.

EN PERSON SOM TYCKER OM SIG SJÄLV PÅ RIKTIGT (INTE GENOM ETT TILLRÄTTALAGT SJÄLVFÖRTROENDE) KÖR ALDRIG, UNDER NÅGRA OMSTÄNDIGHETER ÖVER ANDRA.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare