kommunikation med en partner

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan vara i ett förhållande, från en f.d. partner, bekant, arbetskollega etc. – känslan av att du inte är tillräcklig, inkompetent eller t.o.m. värdelös. Du vet inte alltid riktigt hur det gick till men plötsligt känner du dig maktlös och försvagad. En direkt eller diffus upplevelse av impotens kring den egna personen.

Det kan ske rakt på: hårda ord, hot och förolämpningar, eller mer subtilt och raffinerat; sms du inte får svar på (tystnad är en del i maktspelet), eller ifrågasättande kommentarer för att nagga på ditt självförtroende: ”tror du verkligen att du klarar det? Du ser trött ut. Vi är flera som tänker samma sak. Jag vet mer om dig än du kan ana.” Kreativiteten och varianterna när det gäller att sätta dig på plats kan vara oändliga. Målet är alltid detsamma – du skall börja tvivla på dig själv så att maktutövaren får som han/hon vill.

Vaccinera dig mot maktspelet:

–  Bygg en stark JAG känsla genom att börja tycka om dina vanor och beslut.

–  Ha rätt människor omkring, dvs. sådana som inte värderar och bedömer, utan tycker om dig för den du är.

–  Ifrågasätt: stämmer verkligen det jag hör här eller är det försök till att så tvivel?

–  Ha bilden av ett emotionellt ozonlager som omsluter och skyddar din kropp/sinne mot ”negativ strålning” från andra: ”på den här platsen är jag säker. Detta är mitt heliga rum.”

–  Gå inte i försvar: maktpersonligheter vill att du skall hamna i försvarsställning eftersom de vet att det har en försvagande inverkan.

–  Håll ögonkontakt och en upprätt kroppshållning. Det kan vara tufft, men ”hold your ground.” Den stärkande känslan kommer senare.

Vad tänker du kring detta min bloggvän?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare