Igår blev jag intervjuad av nyhetsbyrån och några frågor var: varför kommer det in så många skilsmässoansökningar under september månad? Varför splittras så många par strax efter semestern?

Som jag ser det är det alldeles för få människor som vänder blicken inåt, och frågar sig själva: hur är jag som person i det här förhållandet? Hur är jag att ha nära inpå? Vad kommunicerar jag till min partner? Vad av mig själv håller jag tillbaka och t.o.m. döljer och ljuger om?

Frågorna vi ställer oss själva är livsviktiga!

Många män, inklusive jag själv, har levt med övertygelsen att en man bär sin börda själv. Att vara man är att vara stark! När jag en gång i tiden var gymnast och även spelade rugby, gällde det att ignorera det som gjorde ont och köra på. Att strunta i den fysiska smärtan smittade av sig på andra områden i livet. ”Håll det inom dig!”

Det är tungt och tärande att år efter år hålla tillbaka! Vi blir lättirriterade, känslomässigt distanserade och känner oss icke autentiska av att hålla inne och ”vara man!” Vi behöver kunna säga: ”älskling! Det här skrämmer mig! Jag är rädd att du ska stöta bort mig om jag visar mig sårbar, men så här är läget…”

Kvinnor och män: vi måste börja visa våra behov; inte utgå från att den andre är klärvoajant, kapabel att läsa av signaler och förstå vad som rör sig inom oss. Vi måste sluta att peka ut den andre genom anklagelser eller tystnadens härskarteknik.

Demonerna inom våra egna personligheter behöver konfronteras så att vi inte projicerar ut dem i partnern.

Vårt röstläge och kroppsspråk säger antingen: ”jag bryr mig inte! Du krånglar alltid till det och är instabil! Du är fullständigt handikappad när det gäller känslor! Du är alltid…! Varför kan du aldrig…?”

Eller: ”jag finns här och jag tänker lyssna till dig!” Du och jag har ett val!

Vi kan börja träna oss i lyssnandets konst och inte vara så fruktansvärt upptagna med att formulera våra egna verbala kontringar. Att vara kvinna, man – människa är att förstå på djupet kring vad kärlek är för något, och hur vi ger och tar emot det dyrbara. Det skänker sann styrka!

Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar torsdagen den 9 augusti. Du är varmt välkommen att anmäla dig via den här länken!

Michael Larsen – relationscoach