Jag vet inte vad mannen på flygplanet går igenom i sitt liv, men oavsett vad så beter han sig infantilt och ovärdigt då han trotsar flygvärdinnans uppmaningar om att munskyddet ska täcka näsa och mun.

Tänker på hans dotter och son i tonåren som tvingas bevittna pappans beteende som likt en femårings ”vill inte!” Och hans fru som försöker lugna honom genom en välvillig och pedagogisk röst.

Först tänker jag: ”vilken självupptagen idiot” Sedan: ”han lider av någonting. Vet inte vad som hänt honom.” Sedan säger jag till mig själv: ”oavsett vad; så anser han sig stå över reglerna.” Det är någonting som jag tycker riktigt illa om: bortskämd arrogans!

Jag ser alltför många relationer som hänger på att den ena partnern bär förhållandet genom sin kärlek (eller vad det nu kan vara) och balans. Kvinnor och män som lägger enorma resurser på att få den andra att må bra och bete sig civiliserat.

En person som inte vill eller har förmåga att kunna känna känslor utan att de ständigt spiller över, blir till en emotionell tyrann som omgivningen går på tå omkring. Allt för att inte hon eller han ska känna sig kränkt.

När människor omkring den lättkränkte inte orkar eller t.o.m. inte vågar uttrycka sina åsikter, ge råd och vara tydliga, så styr det toxiska. Denna förgiftande anpassning kring personen som medvetet eller omedvetet styr andra genom sina känslor.

Om vi själva har ett stressigt liv, så orkar vi inte konflikten med ”jättebebisen” och/eller familjedespoten. Istället blir vi tysta eller så kliver vi in i rollen som kurator för att undvika obehagliga situationer.

Se upp så att du inte utvecklar dig till en medberoendepersonlighet som låter förståelsen för andras negativa beteenden, gå före gränsdragningar och din integritet.

Jag vet hur lätt det är att dras in i balansakterna, men kom ihåg att det inte är din uppgift att ”simma” åt någon annan. Det behöver de lära göra för sig själv.

Anknytningsmönster & varför vi blir de vi blir i våra relationer – webinar måndagen den 9 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach