”Jag är trött på att svepa fram i Tinder, gå på dejter, berätta om mig själv, ställa frågor, längta efter kvinnan i mina drömmar, bli besviken, lägga mig och vakna upp ensam…”

Han har hört välmenta råd som lätt slår över i klyschor: ”när du släpper taget om förväntningarna så händer det! Det som är meningen kommer att ske. Kärleken finns överallt…”

Fantastiska människor som längtar efter tvåsamheten och som jag vet skulle kunna göra henne eller honom djupt lycklig. Men deras vägar har inte korsats!

Jag pratar med dem som känner skam och skuld över att vara singlar. Att det skulle vara något fel eftersom det är andra, tredje, fjärde…året utan ett förhållande. Familj och vänner som diskret antyder att ”du kanske har för höga krav. Du måste nog hitta dig själv först.”

Skulle du nöja dig med en ospecificerad resa till ett slumpmässigt valt resmål med tvivelaktiga omdömen? Självklart inte! Den medvetne personen väljer inte att dejta och gå in i ett förhållande om det inte känns rätt på djupet. Hon eller han kan inte gå emot sig själv bara för att ett förhållande är ett ”måste”, och att omgivningen förväntar sig tvåsamhet.

Jag är medveten om att det 2019 fortfarande kan kännas tabubelagt att prata om ensamhet. Det är som om ensamhet skulle vara en spegling av att det är vi som gör någonting fel, är fel som person och inte älskar oss själva.

Det är helt enkelt inte lätt att möta någon i en värld av rastlöshet, yta, cynism och gamla ouppklarade relationer. Det finns mycket bagage!

Jag har hört från flera män (och några kvinnor) som säger att det svåraste att uttrycka för en partner är: ”jag behöver dig!” Allt känns tomt utan dig!” Vi är så matade med självständighetsförklaringar om att vi ”först måste tycka om vårt eget sällskap.”

Självhjälpsindustrin lägger tyvärr alltför ofta ytterligare stenar i en redan tung ryggsäck (”om du drar dig till negativa människor så måste det ju vara något fel på dig” – en av de skuldbeläggande dolda budskapen och klyschorna).

Det finns många singlar som är tycker om det egna sällskapet, men som är så fruktansvärt trötta på att leta. Som inte vill bli sårade av dem som enbart söker bekräftelse och äventyr.

Säg aldrig till den som längtar att det ordnar sig (även om det oftast gör så), att världen är full av kvinnor och män. Du kan vara säker på att den som är singel har hört råden hundratals gånger. Säg istället: ”jag förstår att du längtar och att det inte är lätt att möta någon som det känns helt rätt med.”

Vad tänker du min bloggvän? Dina erfarenheter?

Bryt dina destruktiva beteenden – webinar tisdagen den 6 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach