En kvinna tar på sig sin vackra klänning och fixar håret. Hon är exalterad inför kvällens fest. En man sitter på huk och knyter sina välputsade skor. Ett par som har varit tillsammans i över femtio år kramar varandra och pussas som så många gånger förut. En man njuter av den tidiga löprundan vid havet och känner den varma sanden under fötterna – ”livet är fantastiskt”, tänker han.

Människor som du och jag! Kvinnor och män med längtan, drömmar, planer, irritation, frågor…som skrattade och älskade. Men de får inte uppleva den här dagen som nu är på väg att ta form. Av olika anledningar tog deras andetag slut.

Du och jag har denna dagen och med stor sannolikhet många dagar till. Men garantierna finns inte! Så hur ska vi föra oss fram genom livet?

Jag tar ingenting för givet! Ser skönheten i de ”små” sakerna och upplevelserna. Inget uppskjutande av det som är viktigt på riktigt. Ro i hamn det som är av betydelse, även när motstånd och utmaningar korsar (kommer bara att motivera mig ytterligare).

Njut av teet, kaffet, ditt barns entusiasm och leende, skönheten i ett konstverk, en lunch, vilan efter ett träningspass, partnerns närvaro, den självvalda ensamheten, tystnaden under en stjärnklar himmel, endorfinerna som slår på när du känner att du gör det du är ämnad att göra…

Lägg inte energi på personerna som inte respekterar dig. Lämna förhållandet som ger dig mörka ringar under ögonen och som stjäl din självrespekt, även om det känns skrämmande. Gör upp med gamla trauman så att du inte skadar andra. För inte vidare det som inte är hälsosamt för din dotter eller son. Gör livet lite eller mycket bättre för människorna som är i din närhet. Var vännen till din egen person som du kan räkna med.

Om du känner för det: klä dig i det vackrast du har och bry dig inte om andras åsikter (så länge som du är vänlig och rättvis). Var inte självutplånande i dina åsikter av rädsla för att inte passa in i de sociala mallarna, utan hitta din röst så att du kan leva autentiskt. Njut, njut, njut…av dagarna som du givits! Gör varje ögonblick till ditt och behandla alla med värdighet!

Allt det bästa till dig en lördag som denna min bloggvän!

Michael Thor Larsen – relationsterapeut