Alla människor har blinda fläckar! Alla! Några är större än andra och de ställer till det för oss. Gång på gång tills vi är villiga att lära och växa.

Varje dag presenterar sig fönstren av möjligheter. Vi behöver se när de öpnnar sig på vid gavel. Ibland är det endast för några ögonblick, men vi kan bli bättre på att se. Och agera! Men vi behöver gå från omedveten automatik till medvetet agerande. Gissa om våra relationer ger oss träningstillfällen!

Det finns en hel del män som trampar i Mr Nice guy fällan, och jag är en av dem som emellanåt sätter foten i den. Det ligger då nära till hands att vara alltför snäll, förklarande och diplomatisk. Vi säger ja, när det vore hälsosammare att säga nej. Attityden: f-off! Istället för:

”Men jag….”

Eller personen som reagerar med aggressivitet när han/hon utsätts för stress. I impulsreaktionens våld! Det finns en remote kontroll vi alla kan nå om vi bara börjar ser mönstren. Halva jobbet är gjort när vi verkligen inser utan bortförklaringar. När vi ser våra beteenden!

Jag hade en klient som var extremt obeslutsam och varje gång hon hamnade i kön på kaféet eller i butiken, låste sig allt. Kroppen förminskades och rösten blev likt en liten flickas. Vi hade kunnat göra alla möjliga djupdykningar var detta mönster kom ifrån, men vi hade inte den tiden. Sa till henne att börja inta ett helt annat kroppsspråk i de förlamande sociala situationerna. Använda rösten och ögonen på sätt som visade:

”Jag är här och detta är vad jag vill!”

Varje gång hon trillade in i det gamla, var hon nu programmerad att stretcha kotorna i ryggraden och leva sitt utrymme. Det är fantastiskt vad en förändrad kroppshållning och tonläge kan göra för psyket.

Ett fönster av möjligheter! Som min vän Jarno sa:

”Vara ägare av apple eller penny stocks?”

Jag kan garantera dig att varje dag innehåller ett oändligt antal tillfällen att kliva igenom den där dörren. Det kan göra ont och vi drabbas av tveksamhetsångest, men hur kommer du att leva om du fortsätter i det som försatt dig i vingklippsläge?

Så länge du inte är en översittare, är du inte skyldig omgivningen några förklaringar. Ta andetagen och vistas i det som är din livsväv.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se