Just i denna stund får någon höra från sin partner att hon eller han inte vill fortsätta förhållandet: ”Jag vill att vi går skilda vägar.”

Alla ni som någon gång fått höra orden om att det är slut, vet hur avgrundsdjupt tungt och panikartat det känns. Energisladden dras ut och vi känner oss fullständigt vilsna, förtvivlade, ångestfyllda, ensamma, arga, bedjande…

Du har kanske under en tid känt på dig att det inte har varit bra i relationen, men att den du trodde skulle finnas där för gott (eller i alla fall ett bra tag till) skulle vara så avvisande och bestämd, fanns troligen inte i din sinnevärld.

Eller så kom uppbrottet som en fullständig överraskning. En kalldusch som du inte i din vildaste fantasi hade räknat med. Det kan tvinga den mest stabila personen ned på knä.

Viljan att släppa kontrollen och acceptera en annan människas känslomässiga önskan och beslut om att inte längre vilja fortsätta i tvåsamhet, är något av det svåraste vi kan ställas inför. De psykologiska krafterna är enorma.

När vi är förälskade och/eller älskar en person, känns det som om vi tvingas gå emot hela vår natur, våra djupa emotionella instinkter och försöka ta in budskapet: ”Den jag älskar vill inte vara tillsammans med mig längre! Jag kommer att behöva fortsätta det här livet utan henne/honom vid min sida.”

Det är i detta läget som vi behöver hitta vännen inom oss själva. Den jagempatiska delen av vårt väsen som kan lugna och trösta:

”Den här fruktansvärda smärtan kommer inte att vara för evigt. Panikångest, rädsla, känslan av att känna sig totalt oförstående och självanklagelser, kommer att ge med sig. Inte nu, men om några månader. Det kommer att klinga av.”

När vi förförs till att smutskasta, anklaga, manipulera, kärlekstigga, göra henne eller honom till syndabock eller ansvariga för våra liv, dränerar vi oss själva på självrespekt, vilket i sin tur gör att vi frestas till att gå ännu lägre. Vi behöver vara uppmärksamma så att vi genom våra handlingar, inte helt slår ut den hälsosamma neurokemin i hjärnan. Det är så lätt hänt under massiva stressattacker! Men vad är alternativet till att försöka hitta mark under fötterna?

Det går att komma vidare! Jag kunde, vilket betyder att även du kan. Kaos och kriser kan vara det som gör att vi utvecklas till en bästa version av oss själva. Kärleken måste alltid få ges och tas emot frivilligt. Det finns inga alternativ!

När våra känslomässiga sår förslavar/om ambivalent anknytning – webinar den 19/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach