Hur skapar vi tillit i förhållandet? Hur ser det ut när balansen av emotionell trygghet rubbas gång på gång? Vem blir du när du inte kan lita på partnern? Vilka känslomässiga mekanismer triggas igång?

Utan den avslappnade känslan i tvåsamheten låser sig det mesta och vi blir sämsta versioner av oss själva. Vi försöker kontrollera och gör alla möjliga psykologiska volter för att orka med.

Avsaknaden av tillit och trygghet i tvåsamheten är extremt slitsam och smittar av sig på det mesta vi tänker, känner och gör.

Det är bara att inse att det finns personligheter med ett så pass stort bekräftelsebehov, att andetagen i din bröstkorg aldrig kommer att vara lugna. Vill du verkligen befinna dig i den sortens relationsmiljö?

Det är lätt att bli medberoende i känslor och säga saker som sig själv i tankarna:

”Om jag bara beter mig så här, så kanske det kan fungera…”

”Om jag inte var så  svartsjuk….”

Det finns en svartsjuka som uteslutande kommer från vår egen interna osäkerhet. Men också den som är fullt ut berättigad p.g.a. en partner som flackar och spretar åt alla håll och kanter.

Mannen berättar för mig:

”Hennes sätt att se på mig när vi är för oss själva, eller ute bland andra, gör att jag känner mig fullständigt säker på hennes attraktion och kärlek till mig. Det är så fantastiskt skönt och gör mig till en person som jag tycker om.”

Just därför behöver vi vara så pass omtänksamma med oss själva att vi inte försöker utplåna det vi känner, bara för att någon annan försöker dumpa idén i ditt knä:

”Du bara inbillar dig!”

En hel relation känns som att komma hem! Det är ett läge som du förtjänar!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se