”Han har aldrig varit trogen i sina förhållanden. Men jag är så fruktansvärt attraherad!” (Säger kvinnan som samtidigt längtar en stabil och kärleksfull relation).

”Det är viktigt att man finns där för varandra i en relation. Vem är jag att döma? Hon mår inte så bra emellanåt och egentligen vill hon inte kränka mig.” (Säger mannen som får utstå psykisk misshandel och har en stark separationsångest).

”Det går inte att lita på någon! Jag kommer aldrig mer gå in i ett förhållande! (Säger personen som har blivit rejält sårad i kärlekens namn).

Instinkter förför oss till att göra sådant som för stunden kan kännas fantastiskt, men som samtidigt går emot allt som vi tror på. Känslor kan få oss att förakta den egna personen, även om vi är underbara.

Känslor, instinkter och en fartblind åsiktsfanatism kan få oss att formulera sårande, kränkande och rent hatiska kommentarer på sociala medier.

Vi behöver bli bättre på att konsultera vår GPS:s inombords som har de rätta koordinaterna; och inte bara köra på. Om vi saknar den inre kompassen (den som avsevärt förbättrar impulskontrollen) så behöver vi erkänna trasigheten och arbeta på att få in rätt på ”adresserna”. Det är en av de stora uppgifterna i våra liv – att bli psykologiskt vuxna.

Hur många har inte gått in i och stannat kvar i destruktiva relationer p.g.a. känslorna? Hur många har inte tillåtit sig att bli så pass emotionellt toleranta gentemot en partner som behandlar oss illa, kränker och psykiskt misshandlar – allt i det ”lika människovärdets” namn, så att vi dör inombords?

Det är inte din uppgift att i tvåsamheten vara toppdiplomaten och terapeuten, som måste väga orden och lyssna empatiskt för att till varje pris undvika krig.

Humanism ja, men glöm inte medkänslan till din egen person.

Lyssna på instinkterna och känslorna. Men följ inte dem ständigt! Utmana de egna motiven: ”är detta hälsosamt? Är det rättvist? Blir jag behandlad med värdighet?

Den sexuella lusten, paniken inför att bli ensam och hjälparberoendet försöker inte sällan rättfärdiga våra självdestruktiva handlingar och beteenden.

Självklart ska vi finnas där för varandra i kärleken. Men då behövs det två som vet vad kärlek är och visar det i handling. Det finns människor med så pass stark emotionellt intelligent dyslexi, att du kommer att drunkna i deras sällskap. Det finns de som inte intresserade eller inte kan lära den kommunikativa simkunnigheten.

Instinkter och känslor kan vara någonting enastående, då det har skapat musik, film, teater, litteratur, konst, altruism etc. Men avarterna av våra psykiska liv har även lagt grunden till ett helvete för mänskligheten.

Flygplanet behöver två vingar för att vara manöverdugligt och inte krascha: känslor och förnuft.

Kärlek och självbevarelsedrift. Sexuell lust och hälsosamma gränser.

Kärleken vill oss alltid väl; men inte alltid människorna som inte kan eller är ointresserade av hur den uttrycks.

Jag önskar dig en skön lördag min bloggvän!

Torsdagen den 15/4 klockan 21.00 håller jag webinariet ”Konsten att möta rätt partner”. Jag hoppas att vi hörs då! För anmälan följ den här länken.

Michael Thor Larsen – relationscoach