”Tänk om hon har rätt och det bara är jag som inbillar mig? Jag är nog lite väl känslig emellanåt.”

”Nu har han charmat in sig hos mina vänner som nu försöker övertyga mig om att det är jag som är osunt svartsjuk. Att han inte träffar någon annan! Men jag vet att det inte står rätt till. Jag har sett med egna ögon!”

Handen på dimmern som sakta sänker ljuset i dina ögon och stjäl ditt självförtroende. En partner, chef, kollega, vän eller släkting som är så pass världsvan, socialt smidig, har de rätta kontakterna, jobbet eller ekonomin som människor imponeras utav. Verbal och framgångsrik! Det är lätt att förföras av manipulationens röst.

Hur fel hon eller han har, så lockas och manipuleras du till att minska sanningshalten i dina tankar och hjärta.

Inledningsvis var du etthundra procent säker på att det som du läste, hörde, såg och uppfattade var det rätta. Du litade på din kognitiva förmåga och instinkter. Ditt självförtroende var intakt! Tills kvinnan eller mannen vid bakom din axel började så frön av tvivel. Likt ogräs i ditt sinne börjar du subtilt eller tydligt ifrågasätta din själv.

Kvinnan har för första gången under deras elva år tillsammans missat att betala en räkning, och nu får hon höra att hon inte kommer få Nobelpriset i ekonomi. Att hon ”alltid är så disträ”. Hennes man ”bör ta över”.

En man får höra att han inte är på ”rätt frekvens”, och måste jobba med sin närvaro och spirituella utveckling. Han anstränger sig för att vara till lags.

Härskartekniken gasljus är ytterst effektiv när den utövas av någon som står oss nära. Om vi dessutom har stort förtroende, respekt och kärlek till personen i fråga, sänks självtilliten drastiskt.

Gasljus är omtanken och kärlekens motpol. Syftet är att vi ska bli medgörliga och befriade från egen vilja.

För en kognitiv dagbok där du skriver ner samtal som ni har haft. Beslut som ni kom fram till. Datum och tid. Ifrågasätt gasljusattackerna genom att fråga dig själv: ”vad är vinsten för henne/honom i att säga detta till andra eller mig? Vad kommer hon/han att vinna på att jag tvivlar och backar? Vad vill jag innerst inne?

Det går att återerövra självförtroendet! Det går att genomskåda!

”Stå upp mot härskartekniker och manipulation” webinar torsdagen den 17 juni klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach