Det gör ont att läsa om: Tim Bergling, Kate Spade, Anthony Bourdain…Det är några namn på personer som inte längre orkade vara här. Som för egen hand avslutade sina liv. De är många, många fler – de som dör i anonymitet. De som få visste vilka de var!

Det är så tydligt nu! Det dolda dåliga måendet visar sig för oss: framgång, kändisskap, pengar och en ett enormt antal beundrare gör oss inte immuna. Inte i närheten!

Egentligen stämmer det inte: det som jag skriver i rubriken; ”väljer” att avsluta sitt liv. Jag tror egentligen inte att de är så många som vill och väljer att dö, men det dåliga måendet och den existentiella utmattningen som biter sig fast över tid, gör det outhärdligt. Det är smärtan, det inre trycket, den outhärdliga tyngden i bröstet, ständiga klumpen i halsen, den enorma stressen och/eller den avgrundsdjupa tomheten som människor vill ta död på. Det är smärtan som vi vill få ett avslut på! Inte främst de egna andetagen!

Livet kan vara brutalt ensamt! Kroppar och sinnen som bara längtar efter lugn och ro. Som är trötta på att försöka, kämpa, stå ut, svälja, fortsätta framåt, härda ut…

Bara få känna lugn och ro!

Jag har också haft mina mörka tankar kring fortsättning eller ej: ”Kan mitt ältande och förtvivlan inte bara tystna?!”

Att inte orka må dåligt längre! När mörkret legat över oss under alldeles för lång tid. När det känns som om alla försök till att känna livsaptit har gjorts.

Vi lever i en kultur av att vara lyckade. Det finns så många ”borde”! Vi ”borde” vara tacksamma, lyckliga, kreativa, inspirerade och framtidshungrande. Men verkligheten är den att enastående kloka och vackra citat i en liten ruta, eller inspirerande videos på Instagram eller Facebook, hur fantastiska de än är, inte räcker. Spirituella budskap om ”att allt i universum är precis som det ska vara och att allt har en mening. Att våra tankar formar vår verklighet. Att kärleken är svaret på allt”, blir bara till någonting patetiskt om vi inte samtidigt lyfter fram skuggsidorna i att vara människa.

Ibland känner vi oss fullständigt odugliga, ensamma, värdelösa, tomma, fula, gamla, patetiska…Ibland färgar det hela vår existens och vi vill bara få ett slut på det. Det är nödvändigt att börja prata om detta!

Till dig som upplever att det är nattsvart eller känner någon som har det så: Hitta någon att dela din berättelse med. Det finns människor som vill och kan lyssna! När vi hör vår egen röst berätta om som ryms i hjärtat, delar vi bördan. Även om det bara är en bråkdel som vi för en liten stund lyckas lasta åt sidan, kan det vara det som avgör allt det andra.

Den psykiska ohälsan är oändligt vanligare än vad vi tror.

Ibland räcker inte orden…

Webinar – ”Så skapar du ett välförankrat självförtroende”. Du är varmt välkommen på söndag den 10/6 kockan 21.00.

Michael Larsen – relationscoach