”Omtanke” kan tas för kärlek och empati. Komplimanger som vävs in med subtil kritik: ”om du skapar rätt frekvens inom dig kommer du att bli av med alla symptom.” Det som kommuniceras är att du inte lever i balans, skuldkänslor och försök till att leva renare börjar ta form.

Du dras till, känner dig imponerad av, vill bli sedd och bekräftad av läraren, instruktören, föreläsaren, den andlige vägvisaren, ljusterapeuten etc. Kanske var det ett av de få eller t.o.m. första gången i ditt liv som du verkligen kände dig sedd på riktigt. Hon eller han rörde vid dig och en våg av att känna sig ”levande” sköljer genom kroppen. Du känner dig odödlig i närheten av den här oerhört karismatiska människan.

Personen kommer se till att du vill ha mer av hennes eller hans energi och att livet utan det andliga sammanhanget ska kännas tomt. Du kämpar för att komma ”upp till rätt nivå” och den spirituella narcissisten känner sig odödlig när hon/han lyckas trycka på det rätta knapparna inom dig – särskilt om det finns en publik som kan hylla dennes ”övernaturliga” förmågor.

Om du ifrågasätter kommer du att få höra att du ännu inte förstått. Att du behöver jobba med ditt ego och inte ”vara så mental.”

En narcissist vill alltid att du ska vara i ”känslan”, eftersom det är lätt att förlora sig i detta hav av motstridigheter och inre konflikter som denne kickat igång inom dig. Starka känslor gör oss så mycket lättare att manipulera!

”Alla andra älskar ju henne/honom, så hur kan jag tvivla. Vad är det för fel på mig? Jag behöver jobba med mina blockeringar.”

I närheten av en narcissist känner vi ständig skyldighet till att göra bättre ifrån oss. De inledande komplimangerna gör att vi vill ha mer av dem och de är alltid kopplade till att vi ”kan höja oss några snäpp.”

Av den spirituelle n-personen får du höra att du har allt inom dig och att du är fullt tillräcklig som du är. Du blir rörd men längre fram längs med vägen känner du någonting annat: det som du hör och känner stämmer inte överens.

”Du är produkten av ett förljuget samhälle och en uppväxt som kränkt dig”, så du jobbar ytterligare med dig själv. Det är inte ovanligt att du serveras konspirationsteorier; ”vi och dem”, eftersom det knyter dig närmare gruppen och skapar rädsla för ”de som inte insett Sanningen.”

Grandiositet, skuldbeläggande, manipulation genom att spela ut människor mot varandra, ett enormt bekräftelsebehov (som den subtile narcissisten är en mästare på att dölja) och avsaknad av äkta empati är tydliga varningssignaler på narcissism.

Någon som känner igen sig?

”Att lämna en narcissist” – webinar söndagen den 31/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach